Седем причини защо никога няма да сте милионери

11152
Седем причини защо никога няма да сте милионери

Според доклад на консултантската компания Capgemini, голяма част от богатите хора в света работят в сферата на технологиите, финансите и медицината. Изборът на професия е в основата на това дали в бъдеще вие ще успеете да преминете границата от милион лева, долара или евро.

Грант Кардон, който сам е натрупал състоянието си, заявава, че хората трябва да престанат да работят от 9 до 5, при положение че искат да са милионери. Вместо това богаташът препоръчва да започнете да работите по 95 часа на седмица, но върху собствен бизнес.

Ето още няколко причини, поради които днес не притежавате повече от един милион:


Страхувате се от инвестиции на капиталовите пазари

Както неведнъж сме посочвали, депозитът няма да ви направи милионери. При положение че искате да увеличавате парите си с повече от 1% годишно, предлагани от банките у нас, ще трябва да се обърнете към капиталовите пазари.

Тук възможностите са неограничени – взаимни фондове, борсово търгуван фонд (ETF), доверително управление на вашите средства (за суми от над 50 – 100 хил. лв.) или сами да управлявате портфейла си от книжа. Да, това е свързано и с по-голям риск, но все пак е по-добре от билетче от лотарията.

Имайте предвид, че голяма част от инвестиционните посредници предлагат обучения, както за начинаещи, така и за напреднали инвеститори.

Не разполагате с достатъчно средства

При положение че не разполагате с достатъчно средства, никога няма да бъдете богати. Ето затова е необходимо да започнете да спестявате. По възможност дори от днес, а не от новата 2017 г. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре за вас.

Знаете ли, че ако започнете да спестявате на 35-годишна възраст, ще са ви нужни по 671 лв./месечно, за да можете на 65 години да притежавате 1 млн. лв., при това, ако парите ви растат със средните 8% годишно.

Задължително четиво за всички с кредит В този материал обаче няма да говорим за депозити, а по-скоро за няколко необичайни начина за спестяване

Ако обаче сте на 45 г., то месечно ще трябва да пестите по 1698 лв. в следващите 20 години, за да достигнете заветната граница.

Харчите повече, отколкото изкарвате

Не, това наистина не е препоръчително, защото следват потребителски кредит, кредитна карта, бърз кредит, овърдрафт и т.н. или иначе казано - ще започнете да работите за банката си или компанията, отпуснала ви бърз кредит.

Ето защо най-доброто, което може да направите, е да разполагате с месечен бюджет, за да може да проследите всеки лев, който харчите. Наистина, ще се изненадате, като пресметнете колко и за какво харчите най-много през месеца.

Не забелязвате малките разходи

Кафе, билет за градския транспорт, теглене на пари от банкомат на друга банка, обяд с колегите и др. Да, приятно е, но част от тези разходи могат да бъдат съкратени, като например ходите пеша или ползвате колело, ползвате услугите само на ATM устройства на вашата банка или подготвяте храната си вкъщи.

Не трябва да пропускате и стотинките. Знаете ли, че ако оставяте по дори 50 стотинки бакшиш дневно, това прави по над 180 лв. годишно. Е, това няма да ви направи автоматично милионери, но може би обяснява защо едни от най-богатите хора в света са доста стиснати.

Девет изненадващи начина да губите пари, без да осъзнаватеЕкспертът Андреа Уорох споделя най-честите грешки, които водят до излишни разходи

Затънали сте в дългове

Каква част от месечните ви доходи отиват за изплащането на заемите ви? Знаете ли? А кога са теглени те? Е, може би имаме и тук добра новина за вас. При положение че кредитът ви е от повече от 2-3 години, то може би е добре да помислите за неговото предоговаряне, тъй като днес лихвите по заемите са на исторически ниски нива.

Какво да направим, ако имаме кредит днес?Задължително четиво за всички с кредит

Не се грижите за здравето си

Ако искате да работите, за да може да печелите пари, ще трябва да се грижите и за себе си. Богатите хора явно са го разбрали преди нас, защото 98% от милионерите споделят, че техният най-голям актив е здравето им.

Нямате цел, идея и дори и бюджет

94% от богатите хора в света споделят, че имат цел в живота си? А вие? Имате ли идея как може да забогатеете – какво курсове може да запишете, какъв език да научите, за да може да промените начина си на живот. Е, ако вече имате идеи, то тук е мястото още веднъж да споменем, че бюджетът ще ви помогне за това. Започнете от днес!

И както казва вторият най-богат човек в света Уорън Бъфет – стойте далеч от кредитните карти.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg