Седем съвета за бързо забогатяване

4357
Седем съвета за бързо забогатяване

Ако искате висока доходност, ще трябва да сте готови да поемете и висок риск. Ако имате възможност да заделите малко пари, можете да опитате късмета си с някои високорискови инвестиции. Естествено трябва да бъдете готови, както за добрите, така и за лошите страни на такова начинание.

Сайтът MSN.com препоръчва следните седем принципа за бързо забогатяване:

1) Концентрирайте се.

Диверсификацията е хубаво нещо, което намалява риска, но във вашия портфейл трябва да има и нещо като сърцевина, където да съсредоточите най-големите си надежди и риск.

Ако искате доходност по-висока от средната, ще трябва да намалите диверсификацията, казва Джордан Кимел от Magnet Investment Group. Концентрацията в един сектор например ще увеличи риска, но понякога това е добре.

Ще трябва и да се примирите с карткосрочната волатилност, която е неизбежна, ако искате да правите пари. Колкото по-малка е волатилността при инвестициите ви, толкова по-малка ще бъде доходността, казва още Кимел.

2) Левъридж

Един от най-лесните начини да увеличите риска и потенциалната възвращаемост е да вземете пари назаем, като най-често това можете да направите чрез марджин сметка от брокера си.

Естествено това трябва да се прави с мярка. Както можете да увеличите печалбата си, така можете да натрупате и по-голяма загуба и то върху пари, които нямате.

3) Търсете скрити възможности

Търсете скрити добри възможности – книжа, които другите инвеститори подминават, като например емисии облигации на компании пред фалит или акции на банки, които имат проблеми вследствие на ипотечната криза.

Рискът тук е много голям, тъй като понякога, ако книжата са много евтини, си има причина това да е така. Но ако ниската цена е резултат на временни емоции, а не на фундаменти, то можете да приберете огромна печалба.

4) Не робувайте на марки и известни имена

Много инвеститори се чувстват сигурни като се придържат към компании, които познават. Но това, че не сте чували името на един емитент, не означава непременно, че не е добър. Ако една компания има годишен ръст в приходите си от 20% и увеличава марджина на печалбата с 5% или повече, тя е добра възможност за инвестиция, независимо какво произвежда и дали сте я чували или не.

5) Погледнете към пазарите на развиващите се държави

Защо да се ограничавате само с пазара във вашата страна. Според Пран Тику, президент на Peak Financial Management, шест държави в света в момента имат голям потенциал: Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико и Южна Корея. Рискове има, но това го коментирахме още в първото изречение.

По-малко развитите пазари са много подходящи за инвеститорите, които търсят доходност в дългосрочен план.

Добра идея е да вложите парите си в най-големите компании на всеки от тези пазари.

6) Обърнете внимание и на стоковата борса

Търсенето на стоки като петрол, памук и зърно непрекъснато расте в световен мащаб. А щом расте търсенето, това ще се случи и с цените.

В краткосрочен план цените на стоките могат да бъдат колебливи поради временни фактори като атмосферни условия и геополитическо напрежение, но ако сте търпеливи, можете да очаквате добра възвращаемост в дългосрочен аспект.

7) Бъдете информирани

Колкото повече риск ще поемате, толкова повече трябва да бъдете информирани. Магнатът Андрю Карнеги казва „Понякога може и да си позволите да оставите всичките си яйца в една кошница, но ако гледате кошницата много внимателно, няма нищо лошо в това.“

А ако нямате познания и време „да следите внимателно кошницата“, по-добре се обърнете към финансов съветник.

И накрая, погледнато от друга страна, ако вашият портфейл не съдържа рискови инвестиции, като подценени компании, инвестиции на стоковата борса или на развиващите се пазари, добавянето им (в разумен баланс) всъщност ще бъде един вид диверсификация, а диверсификацията както знаем намалява риска.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg