Седем земеделски иновации, които могат да спасят света

5737
Седем земеделски иновации, които могат да спасят света

Земеделието стои в основата на цивилизацията. Съвременните иновации в тази сфера носят потенциала да спасят света.

Да разгледаме седем от тях – те са наистина специални.

1. Алгоритмично земеделие

Алгоритмите са навсякъде около нас. Те са в уеб търсачките и ни помагат да открием това, което търсим.

Алгоритмите могат да бъдат използвани и на полето. Според дизайнера Бенедикт Грос, с помощта на алгоритмични модели можем да засяваме различни култури на една нива.

По този начин се подобрява екологичната устойчивост и разнообразието.

2. Пермакултура и хранителни гори

Пермакултурата представлява система от дизайнерски принципи, които целят да стимулират и развиват модели, които се откриват естествено в природата.

Названието й идва от целта да се създаде устойчива земеделска система. Днес можем да я видим в хранителните гори, които са модел на земеделие, който наподобява структурата на горската среда, в която всеки има своя роля и спомага за просъществуването на другия.

3. Пръстеновидна градина

Става дума за добре конструирани полета, върху които са засадени различни култури, имащи различни функции: производство на храна, хабитат, подобряване на качеството на въздуха, абсорбиране на въглерода и т.н.

Пръстеновидната градина е все още на ниво концепция. Представлява комбинация от обезсоляване, соларна енергия и производство на храна.

4. Събиране на дъждовна вода

Дъждовната вода е ценен ресурс, при който обществата често се провалят, когато става дума за ефикасно управление.

Според тази иновация е възможно да се поставят дъждовни варели, които да събират водата по време на дъжд, за да бъде използвана впоследствие за отглеждането на култури.

5. Отглеждане с гъби

Гъбите са кралство, което много често бива пренебрегвано, неразбирано и дори от което се боим. Без тях обаче световната екосистема не би била възможна.

Гъбите могат да се използват в борбата с рака, депресията и за приготвянето на вкусни ястия, разбира се.

Учените в наши дни намират разнообразни приложения на гъбите, които спомагат за баланса в природата. Пример за това е патент върху пестицид на основата на гъби, който унищожава вредителите, без да се използват агресивни химикали.

6. Градинарство с деца

За да се нахраним утре, трябва да посеем растение днес.

Младите хора се нуждаят от това да опознаят по-добре света, за да могат да се справят с климатичните промени и измененията в природата.

Затова да се цени храната и да се познава градинарството е полезно умение.

По света има десетки организации, които се занимават с просвещаването на младите поколения. Те биват учени как да отглеждат различни култури.

7. Отглеждане на храна на покрива

В градска среда, където пространството е ограничено, отглеждането на растения се случва по покривите.

Така днес сме свидетели на тенденцията да се озеленяват покриви, като върху тях се изгражда истинска локална система за отглеждане на храна.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg