Седем златни съвета, които богатите родители дават на децата си

31421
Седем златни съвета, които богатите родители дават на децата си

Родителите учат децата на много неща, като обръщат специално внимание на това кое е добро и кое е лошо. Уви, заети с философски въпроси, често забравяме за по-практични съвети. Нашите деца получават първите си познания по финансова грамотност често на около 20 години, когато обмислят първия си потребителски кредит или първите самостоятелно спечелени пари.

Ако желаете да промените това, нека видим някои идеи, дадени от американския бизнесмен Робърт Кийосаки в книгата "Богат баща, беден баща". В нея той цитира типични съвети, които дават на своето потомство богатите и бедните родители. Значимостта на тази книга, която е претърпяла десетки издания и се продава в милиони копия, се подчертава от факта, че JPMorgan я постави в списъка на задължителните си четива.

Урок 1. Да знаеш разликата между актив и пасив


Този съвет е най-важният и ако той е добре усвоен, може би на вашето дете никога няма да му трябва друг: трябва постоянно да придобиват активи и да се намаляват пасивите. "Опитният финансист разбира, но обикновеният човек често гледа тези думи, сякаш са китайски йероглифи. Всичко е съвсем просто: активът – това е, което слага пари в джоба ви. Пасивът - нещо, което отнема пари от джоба ви ". Между другото, собственото жилище, според богатия татко, е еднозначен пасив. Жилището трябва да бъде скромно.

Урок 2. Да накараш парите да работят за теб.

"Бедните и средната класа работят за пари. Богатите карат парите да работят за тях ", казва Богатият татко. Също така богатите "измислят пари".

"- Искам да кажа, че баща ти се е учил и е получил отлично образование, така че е успял да си намери високоплатена работа. И какво? Финансовите проблеми остават, защото той не е научил нищо за парите в училище. За капак на всичко, той вярва в това, че ние трябва да работим за пари, а не те за нас“.

Урок 3. Постоянно обучение

Според Богатия татко как да управляват пари е нещо, на което човек се учи цял живот. Не трябва да пренебрегваш нито една възможност да се учиш от успелите хора. "Повечето хора отиват в колеж за 4 години и с това образованието свършва. Аз вече знам, че моето обучение по отношение на парите ще продължи до края на живота ми, защото колкото повече научавам, толкова повече искам да науча. Повечето хора никога не са изучавали този въпрос. Те отиват на работа, получават пари, балансират чековата си книжка и това е всичко“.

Урок 4. Не се страхувай да останеш без пари

"- 10 цента на час не е достатъчно за вас? Вие работите за пари, а не за да се научите от мен на финансов мениджмънт? Тогава давам 25. Какво, 25 цента на час е малко? Добре, аз ще ви платя един долар на час. 2 долара на час.

Моят малък деветгодишен мозък и сърце почти експлодираха. Това беше през 1956 г., а 2 долара за час щяха да ме превърнат в най-богатото дете в света. "

Така Богатият татко изкушава момчето. Според него, в дълбините на всеки от нас живеят страх и алчност - основните врагове на богатство.

"Много хора имат цена. Имат, защото живеят в страх и алчност. Първо страхът да останем без пари ни мотивира да работим усилено, но след като получим парите, ние сме в мрежата на алчността и желанията, които ни карат да мислим за всички великолепни вещи, които парите могат да купят.

Възниква житейски шаблон - ставам, отивам на работа, плащам сметки, ставам, отивам на работа, плащам сметките“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg