Шест безобидни лъжи, с които ще спечелите новата работа

9139
Шест безобидни лъжи, с които ще спечелите новата работа

Вероятно са ви съветвали многократно, че не е прието да се лъже по време на интервю за работа. Според Петер Харис, редактор на сайта за търсене на работа Workopolis, това не е реалистично.

"Определено има лъжи, които си струва да кажете, за да бъдете наети на новото място", казва той. "Разбира се, не бива да лъжете за способностите, които владеете. Няма смисъл да бъдете наемани на длъжност, която нямате възможност да изпълнявате".

Не бива да лъжете и за това къде сте работили, къде сте придобили знанията си и т.н. Това лесно може да се провери. 


Но има някои полуистини, преувеличения и бели лъжи в резюмето ви, които можете да използвате по време на интервю.

Ето няколко ситуации, които са приемливи:

1 "Да, аз съм работил само в тези три компании"

Ако сте работили нещо за кратко време и сте били уволнени, това не е факт от биографията ви, който си заслужава да слагате в резюмето. Не е казано, че CV-то трябва да бъде подробен списък на професионалния ви опит.

То представлява маркетинг инструмент за търсене на желаната работа. Внасяйте в резюмето си тези професионални успехи, които могат да ви доближат до профила на идеалния кандидат. Използвайте положителния натрупан опит.

2. “Всички в екипа ми бяха на сърце”

Няма човек, който да харесва всички. А друг въпрос е, че винаги в офиса се намира човек с труден характер.

Независимо от това, струва си да кажете на бъдещия си работодател, че всички колеги на предишната ви работа са ви били приятни. Кажете: имах привилегията да работя със страхотни хора. Всичко друго, различно от това, ще ви представи като човек, който се оплаква и вероятно има проблем с личността си.

3. “Моите интереси включват четене, пътешествия, благотворителност..."

Ако истинските ви хобита са бирата, пуканките и социалната мрежа, препоръчително е да не ги споменавате по време на интервю за работа. Освен ако не кандидатствате за работа, която вклюва бира, пуканки и социални мрежи.

Ако се налага да изброите интересите си в резюмето или пък да ги дискутиране по време на интервюто, уверете се, че те са свързани с работата, за която кандидатствате или пък с културата на компанията.

4. “Последният ми шеф беше най-добрият"

Основната причина, поради която служителите напускат работа, се крие в отношенията им с мениджъра. Това не е детайл, който трябва да съобщавате на бъдещия си шеф.

Кажете, че шефът ви е бил страхотен лидер и сте научили много от него.

5. “Обмислям напускане на работа, защото тази възможност изглежда твърде добра, за да си позволя да я изпусна"

Категорично шефът ви може да има нещо общо с напускането. Причина могат да бъдат още колегите, самата работа, заплатата и т.н.

Но не споменавайте нито едно от тях.

Кажете на интервюиращия, че възможността, която ви предлага, е нещо, което сте чакали отдавна. За вас това е кариерно израстване, за което сте тръпнели в очакване. И вие сте готови да изпълнявате работата си с ентусиазъм и удоволствие.

6. “Моята най-голяма слабост е...

Не споделяйте най-голямата си слабост. Определено трябва да кажете нещо...

Всеки лъже, когато отговаря на този въпрос. Ето как се играе тази игра. Вие не споменавате и дума, че основен проблем при вас е отсъствието на внимание към детайла или пък невъзможност за приемане на градивна критика.

Вместо това споделяте, че вашата слабост не се отразява на начина ви на работа. Обяснете какво правите, за да преодолявате слабостите си.

По този начин изразявате проактивност и себеразбиране.

7. Ако ви хванат...

Според Харис всяка една от тези лъжи трудно можете да бъде хваната. Но ако това се случи, извинете се, предлага той.

Обяснете, че сте наистина заинтересовани от предложението и сте се опитали да разтегнете малко истината, за да получите по-добър шанс за мястото.

При всички положения лъжата ви си е струвала опита.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg