Шест лесни стъпки към първия милион

2660
Шест лесни стъпки към първия милион

Обикновените хора не печелят по милион на година, но ако придобиете някои финансови навици още в млада възраст, имате шанс да натрупате състояние след време.

Не всички могат да спечелят от тотото или да се родят в богато семейство. За някои от нас единственият начин да забогатеят е да пестят.

Investopedia съветва да следвате тези шест принципа, които могат да ви помогнат по пътя към натрупването на един милион:

Бъдете собственик на дома си

При дългосрочно планиране е по-добре да притежавате дома си, отколкото да плащате наем. Имотът е вид актив, докато наемът е само разход. Освен ако няма вариант да се местите, експертите съветват да направите някакви стъпки към купуването на дом.

Не купувайте луксозни коли

Знаете ли колко бързо се обезценява една кола? Естествено това зависи от марката, моделът и търсенето, но средно, автомобилите се обезценяват с 15-20% на година. Гледайте да влагате парите си в актив, които има шанса да поскъпне или поне да се обезцени с по-бавни темпове от автомобилите.

Знайте цената си

Някои хора са много лоялни към работодателите си и ще останат с тях с години, дори и ако виждат, че тази работа не им дава възможност за развитие, каквато биха могли да имат другаде. Не ставайте мързели и винаги хвърляйте по едно око на обявите за работа. Знайте цената си и не се притеснявайте да потърсите това, от което се нуждаете.

Откажете се от харченето на ненужни пари

За съжаление мнозинството от хората отказват да приемат, че малки (но ненужни) разходи като кафе от скъпа верига могат, с натрупване, да ви струват сериозна сума. Откажете се от мокачиното за 5 лева в мола или солариума за 10 лева. Да, пет лева повече или по-малко няма да ви направят милионери. Но това не е въпросът. Въпросът е да си създадете навици и дисциплина. Не гледайте на това като на лишаване от удоволствие. Гоненето на някаква цел винаги изкисква определени жертви по пътя - така че, гледайте на тези ограничения като на една жертва в името на по-добър живот.

Направете си пенсионен план

Когато получите заплата си, първата ви задача трябва да бъде да си платите сметките, а след това да покриете разходите за храна. Следващото по важност трябва да бъде вноска за пенсионен фонд. Защо е толкова важно?

Защото, ако започнете от рано, дори и да внасяте по-малки вноски, на 65-годишна възраст ще имате повече пари, отколкото ако започнете по-късно, макар и с по-добре платена работа и по-високи вноски.

Образовайте се по отношение на данъците

Понякога хората си мислят, че като сами си попълват данъчните декларации пестят пари. Понякога обаче е възможно това да е точно обратното, защото хората не са били информирани за възможностите за облекчения, които са имали.

Така че или се информирайте задълбочено, или се допитайте до помощ, особено ако сте на свободна професия, или имате собствен бизнес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Пестеливец екстремист
# 0
13:10 | 25 October 2009
1. Собственият дом е пасив, защото не носи приходи, а само разходи. Вярно е че в един кратък период разходите могат да са доста по-малки от разходите за наем на аналогичен имот, но дали това е вярно за периоди от 20-50г. Е лично аз предпочитам къща с двор извън града пред панелка до последната спирка на метрото :). 2. По темата с колите спор няма. Не е разумно да се купува кола която струва повече от 4-5 месечни заплати. Все пак въпросът е кой на кого служи. Аз на колата или колата на мен... 3. Бих добавил думичката 'често'. 'Откажете се от ненужно честото харчене на пари. Човек понякога трябва да се поглези. действа добре. Все пак продължителността на живота е не безкрайна за да отлагаме до безкрай желаните и мечтаните неща. 4. По темата с пенсионните фондове ще се подсмихна под мустак :)... Изключително постижение е пенсионен фонд да запази покупателната способност на спестяванията от целия ви трудов живот. За 30-40г ще се изредят дузина фондмениджъри, кой от кой по-незаинтересовани от чуждите пари. Инфлацията си яде през това време Нашата мила родина е прекрасен пример- зле управлявани фондове+висока инфлация. 5. Незнанието струва пари. Така ще е винаги. В заключение: Избийте си от главата че чрез спестяване ще станете милионер. Можете да намалявате разходите си почти до 0, но що за живот ще е това. Другият вариант е по-добър. Опитайте да увеличите приходите си. Там таван няма.
май май
# 1
08:10 | 25 October 2009
заглавието трябва да бъде: "Шест лесни стъпки към първия милион на брокера на недвижими имоти"
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg