Шест мита за инвестициите по време на рецесия

1889
Шест мита за инвестициите по време на рецесия

Рецесиите са трудна работа. Без значение какво ни казват инстинктите или нашите консултанти, има голяма вероятност инвестициите ни да пострадат, независимо дали сме закъснели с излизането или пък с влизането отново. От Investopedia.com са подбрали някои от преобладаващите митове относно инвестирането по време на рецесия, които имат и нещо общо помежду си: рецесиите доста умело пренаписват стари правила и нарушават нови модели.

1. Трябва да съм инвестирал в най-безопасните акции, за да спечеля някакви пари.

Този мит е верен само преди рецесията да настъпи. По-безопасните акции имат склонност да се обезценяват с по-малко от по-цикличните акции, като тези на финансови компании, производители на основни материали и компании за търговия на дребно. След като рецесията настъпи обаче, "безопасните" акции може да се представят по-слабо, тъй като веднага след като пазарът тръгне нагоре отново, най-обезценилите се акции ще нараснат най-бързо. Така че, ако сте имали акции на верига за хранителни магазини, през цялото време докато е траела рецесията цената й може да нарасне с 10%, докато потъпканите акции на някоя банка да скочат с 50%.

След като рецесията настъпи, най-важното решение е дали изобщо да бъдете на пазара или не. След като този избор е взет, по принцип е най-добре да участвате на широкия пазар.

2. Облигациите са най-безопасната инвестиция.

Това не е непременно вярно. Цените на облигациите се движат в обратна посока на доходността им, така че ако притежавате индивидуални облигации и инфлацията нарасне драматично (което може да се случи при излизането от рецесия), цената на вашите облигации може падне с 10% или повече, но ще получавате същия доход както и в предходната година.

Решението? Трябва да се помисли за инвестиция в договорен фонд или ETF. Трябва също така да се избягват облигациите с по-дълъг падеж, които са по-волатилни когато лихвените проценти нараснат.

3. Когато фондовият пазар тръгне нагоре, рецесията е приключила.

Фондовият пазар винаги се стреми да бъде механизъм, гледащ напред. Той се опитва да предугади края на рецесията дълго преди той да може да бъде потвърден посредством икономически данни като тези за БВП. Понякога пазарите предугаждат правилно, но понякога не могат, което означава, че фондовият пазар може първоначално да тръгне нагоре, само за да падне отново, тъй като рецесията може да се окаже по-дълга и упорита, отколкото всички първоначално са си представяли.

4. „Развързването" е направило някои страни по-безопасни за инвестиции по време на рецесия.

„Развързването" (decoupling) е схващане, че нарастващите икономики на места като Азия и Южна Америка са се развили до такава степен, че могат да продължат да процъфтяват, дори и ако Западните икономики са в рецесия. Това схващане обаче се оказа грешно през настоящата рецесия, тъй като почти всеки пазар в света пострада еднакво.

И ако развиващите се икономики са способни да отчитат лек ръст, докато САЩ и Европа са в рецесия, тези страни имат нужда от силни търговски партньори и способността да изнасят стоките си към западния свят.

5. Недвижимите имоти са безопасни по време на рецeсия.

Дори не си заслужава да се споменава колко развенчан беше този мит. Общ симптом на икономическа слабост е дефлацията, при която цените на стоките падат, защото има прекалено много предлагане и не достатъчно търсене. Недвижимите имоти не са по-различни - това е просто поредният актив, който може да пострада от циклите на бум и срив.

При настоящата рецесия недвижимите имоти дори бяха в основата й.

6. Цените на акциите, носещи дивидент, не падат толкова много по време на рецесия.

Една компания, която плаща добър дивидент, може да го прави, само когато разполага с достатъчно печалба, за да задели част от нея. При добри икономически времена една компания може да се наложи да плаща само 20-30% от печалбата си под формата на дивидент. Когато рецесията обаче настъпи, печалбата на компанията може да падне с 50% или повече, което ще постави под опасност изплащането на дивидент.

По тази причина цените на акциите, които носят дивидент, могат да имат два източника на натиск в посока надолу по време на рецесия. Първият е вероятността за по-ниска печалба, а вторият е страхът сред инвеститорите, че дивидентът може да бъда намален или премахнат, което пък лишава акцията от една от привлекателните й характеристики.

Изводи

Инвестирането по време на рецесия действа смиряващо. Много уважавани мениджъри отчетоха най-лошата година в кариерата си през 2008 г., което е доказателство, че дори тези, които са най-запознати с пазарите, могат да бъдат хванати с напълно неподготвени.

Най-добрият съвет по време на рецесия е да се концентрирате върху дългосрочните си цели и да разпределите така активите си, че да ги защитите. Бъдете готови да приемете нулева, най-много ниска доходност за година или две, ако вече сте спестили пари и приближавате основните цели в живота си.

Младите инвеститори трябва да бъдат благодарни, че могат да закупят на по-ниска цена някои активи, които преди време бяха скъпи. Във времето пазарът трябва да награди търпеливия ви и старателен подход.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg