Щатските технологични компании са добра алтернатива

1046
Щатските технологични компании са добра алтернатива

Технологичните компании се представят по-добре от щатския пазар като цяло, на фона на значителните кешови наличности и ниските финансови оценки на акциите в сектора. Това привлича инвеститорите въпреки опасенията, че двугодишното възстановяване е към своя край.

На фона на понижението в широкия индекс S&P 500 от 12.1% от 20-ти юни, акциите на компаниите от технологичния сектор са загубили 3.4%.

Въпреки че традиционно акциите от цикличните сектори не бият по ръст пазара, в моменти на забавяне на икономиката специалистите смятат, че пред технологичния сектор опасността от понижение е много по-малка.

Добрите баланси на технологичните компании могат да сведат цикличния риск, според Тод Коупланд, анализатор в CIBC World Markets в Торонто.

Секторът разполага с около 700 млрд. долара в брой през тази година, като изостава само зад финансовия сектор по този показател.

„Да имаш подобен паричен баланс е защитно, като той има функцията на буфер", според Рик Кампана от North Capital LLC, цитиран от Bloomberg.

Щатската икономика е регистрирала ръст от едва 1.3% на годишна база през второто тримесечие, на фона на 0.4% за периода януари-март.

Очакванията на националната статистика са за ръст от 1.6% на най-голямата световна икономика за тази година.

Някои компании е много вероятно да използват кеша си за сливания и поглъщания в усилията си да подсигурят ръста си в условията на забавяща се икономика според специалистите.

Други компании най-вероятно ще увеличат програмите си за обратно изкупуване предвид на ниските си финансови оценки.

Отвъд ниските финансови оценки и добрите баланси, положителните очаквания за ръст на печалбите, са друг компонент, привличащ инвеститорите към сектора.

Печалбите се очакват да регистрират ръст от 10% през следващата година, на фона на 16% за индустриалните и 14% за компаниите от сектора на основни материали.

Като цяло компаниите от технологичния сектор се търгуват при съотношение цена-очаквани печалби от 12 за тази година, подобно на компаниите от широкия S&P 500. За сравнение те са се търгували с премия в това съотношение в исторически план.

Това допълнително понижава риска пред инвестиралите в този сектор.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg