Ще изпадне ли световната икономика в нова рецесия?

1417
Ще изпадне ли световната икономика в нова рецесия?

На въпроса „Ще изпадне ли световната икономика в рецесия?", зададен в анкета на Profit.bg, общо 63% отговарят утвърдително, като се различават единствено по очакванията за времето, когато ще се случи това.

Според 47.79% от анкетираните световната икономика вече върви към рецесия. Други 15.34% смятат, че това ще се случи през 2012-та година.

Вторият най-чест отговор, даван от участниците е, че само се спекулира с рецесията, за да могат някои да извлекат полза от страха на инвеститорите.

7.7% смятат, че няма да се стигне до рецесия, защото развиващите се икономики ще изиграят ролята на буфер.

Останалата група, която не очаква световната икономика да изпадне в рецесия, посочва като основна причина, че правителствата ще направят нужното, за да не се случи това.

Все още разнопосочни са сигналите, идващи от водещите световни икономики за рецесия, както и мненията на специалистите.

Икономическият растеж на Китай се забавя леко през третото тримесечие, нараствайки с най-малък темп от второто тримесечие на 2009 г. БВП на страната се повишава с 9.1% на годишна база през третото тримесечие, в сравнение с ръст от 9.5% за второто тримесечие.

Данните показват, че Китай не е застрахован от последиците от дълговата криза в еврозоната, и подчертават рисковете пред втората най-голяма икономика в света, ако основният й търговски партньор, Европа, не разреши задълбочаващите се дългови проблеми.

На фона на това, известна доза оптимизъм идва от щатската икономика. Последните статистически данни за състоянието на икономиката на Щатите се оказаха по-положителни от очакванията на експертите, което намалява вероятността от нова рецесия в икономиката на страната, твърдят от ФЕД.

В допитването, направено на сайта Profit.bg, са участвали 678 души от седми септември насам.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg