Що е то социален трейдинг и можем ли да печелим от него?

7241
Що е то социален трейдинг и можем ли да печелим от него?

„Ако някой направи ETF (индексен фонд), базиран на социалния трейдинг, то той може да изкара много пари, имам предвид наистина много“, коментира по време на обучителния курс на трейдъра Галвин Холмс - Александър Николов, независим трейдър и организатор на събитието.

Какво е социален трейдинг?

Социалният трейдинг, в своята същност, представлява общност от трейдъри, търгуващи на финансовите пазари, които споделят своите идеи и търговски стратегии с останалите членове на общността и могат да следват и да бъдат следвани от други трейдъри в своите сделки.


Тези често хиляди трейдъри от цял свят, следващи разнообразни стратегии, са свързани в мрежа, която най-често е интегрирана в уеб платформа.

Социалната търговия се е развила до такава степен през последните години, че всеки от водещите брокери по света й отделя особено внимание, като разработва своя собствена общност, основана на клиентската си база.

Най-често платформите разполагат с филтри, които позволяват всеки потребител да открие подходяща за себе си печеливша стратегия, към която да се върже и да репликира сделките на трейдъра, който си е харесал.

„Харесването“ най-често е на база на исторически резултати, постигнати от трейдърите, като се гледа по-продължителен период от време.

Казано по друг начин, в социалната търговия можете да откриете система, която ви допада, и връзвайки се към нея, на практика някой друг търгува за вас, без да правите каквото и да е било повече. По този начин вие ще разчитате някой по-опитен или успешен трейдър да прави пари за вас по цял ден, докато вие се занимавате с вашия си бизнес или работа.

Разбира се, има и уловка. А именно – трябва правилно да подберете печеливша стратегия. Критично за крайния ви успех е и да сте сигурни, че така управлявате риска, че да няма опасност някой, който си няма и представа, че управлява вашите средства, да ги загуби напълно.

Социалният трейдинг предоставя възможност не само да следвате някой друг, но и да бъдете следван. Ако успеете да натрупате печеливша история и да докажете, че вашата стратегия на търговия е успешна, то вие също може да наберете последователи, които ви следват и копират вашите сделки. Това, освен за себедоказване, може да се превърне и в добър източник на доходи.

Например в социалната платформа Coolective2 можете да определите месечен абонамент, който тези, които се вържат да ви следват, да ви плащат. Преди това обаче трябва и вие да инвестирате. Плаща се шестмесечен абонамент на социалната платформа за трибуната, която ви се предоставя.

Има и безплатни платформи, като например Zulutrade. Сериозни позиции в сферата има и швейцарският брокер за валутна търговия Dukascopy, където социалната платформа е организирана под формата на игра с ежемесечни награди, като можете да се вържете и да следвате сделките на печелившите трейдъри.

Много сериозни позиции в социалния трейдинг имат и много брокери, предлагащи търговска платформа Meta Trader.

Ето някои съвети как да търсите печеливша стратегия

Едно от най-важните неща, които трябва да гледате, освен годишната възвръщаемост, е колко време стратегията е била печеливша. Колкото по-дълго, толкова по-добре. Ориентирайте се към стратегии с поне две години печеливша история.

Практиката сочи, че първата година е критична, за да покаже дали една стратегия издържа теста на времето.

Друг критичен фактор при избора на стратегия е максималното отклонение между най-високата точка и най-ниската точка на графиката, следяща представянето на стратегията (Drawdown).

Разглеждайте този процент като процентът, който може да бъде потенциалната ви загуба. Преценете можете ли да си го позволите. Колкото по-дълго е била тествана стратегията, толкова по-сигурно става това ниво, като подходящо като стоп - или максималната загуба, която евентуално можете да реализирате.

Други важни съотношения са процентът на печелившите сделки и печалба-загуба (Profit Factor - съотношението между реализираните печалби и загуби). Броят на печелившите месеци също е нещо, върху което можете да се концентрирате.

Ето историята на една добра стратегия, която до голяма степен отговаря на посочените критерии. На първо място, тя е с история от пет и половина години, в които средната доходност е 35.6% (много добър резултат).

Както се вижда, максималният спад на стратегията (Max Drawdown) е 31.8%. Тоест инвеститорът, следващ тази стратегия, трябва да е с толеранс към загуба от 30%, където трябва да постави стопа си за ограничаване на загубите и излизане.

Ако този процент ви се вижда висок, то можете да зададете да търгувате с половината от обемите на търговеца, който следвате. Така намалявате потенциалния си риск до около 15%. В този случай обаче и очакваната доходност трябва да е напаловина на официалната за системата - или 17.8%.

Друго интересно съотношение при тази система е съотношението печалба-загуба (Profit Factor), което е много високо при ниво от 4.8. Това прави съотношението на печелившите месеци от 53% много задоволително.

Друг фактор, който прави впечатление, е броят на сделките който е едва 68 за целия период. Казано по друг начин, трейдърът и неговата стратегия са изключително внимателни в подбора си на момент за влизане на пазара. Така се намаляват рисковете от "овъртрейдинг", който често е губеща стратегия.

Разбира се, няма как да не ни направи впечатление и още едно нещо. Доходността през последните години (след първите две) се забавя значително. Причините могат да са най-различни, като една от тях е трейдърът изкуствено да забавя темповете си на търговия с цел по-голяма предпазливост и опазване на добрата си статистика (добрите си резултати).

Все пак доходът му се формира от месечни абонаменти, които ще продължат да са факт, докато добрата статистика е налице. В разглеждания случай тръйдърът иска месечен абонамент от 149 долара от хората, които го следват.

Последствието от едно подобно умишлено забавяне на търговията от трейдъра може да е сериозно отклоняване на бъдещите резултати от средните за системата в исторически план (понижение на доходността), които би следвало да се имат предвид от потенциалните инвеститори.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg