Що за играч сте – трейдър или инвеститор?

2267
Що за играч сте – трейдър или инвеститор?

Отговорът на въпроса “В какво инвестирам – в акциите на една компания или в самата компания?” е от голямо значение за индивидуалната стратегия на всеки играч, пише Кен Литъл.

Задачата може да звучи парадоксална и объркваща, но без разгадаването й човек може да си докара големи неприятности. Всеки трябва да е наясно дали инвестира в акциите на една компания или в самата компания.

Нека още в самото начало се направи следното пояснение. Поставеният въпрос няма един правилен отговор. На която и от двете стратегии - трейдър или инвеститор - да се спре човек, то той е направил правилния избор за себе си.

Проблемът възниква когато инвеститорите объркат едното с другото или започнат да инвестират в ценни книжа, а после си променят намеренията щом нещо се обърка.

Нека обясним разликата между инвестицията в акции или тази в компанията. Ако купувате акция то това го правите по следните причини. Инвестирате в нея, защото предчувствате, че цената ще се промени поради редица причини – технически анализ, пазарни или секторни новини и т. н.

Това което Ви интересува най-вече е печалбата от ценовото изменение при книжата, като продавате и купувате постоянно различни акции. В действителност за истински интерес към компанията, извън движението на ценните й книжа, едва ли може да се говори.

Ако инвестирате в компанията обаче ще се нуждаете от сериозен анализ за състоянието й, като сте твърдо убеден, че дружеството е със сериозен потенциал за развитие в дългосрочен план. Запознати сте с дейността на компанията и как тя стои на пазара.

В случай че цената на акциите се снижи, Вие ще сте наясно за причината, която ще Ви даде отговор на питането – дали става въпрос за кратка корекция или за нещо по-сериозно.
Човек, който търгува с акции е по-скоро трейдър, докато лицето, което търгува с компания е инвеститор.

Дали да задържи или не една акция, трейдърът се ръководи от пазарното й поведение. Докато инвеститорът придобива дял от компания с убедена дългосрочна стратегия.

Какво става, когато нещата се объркат? Когато пазарът е във възход и нито трейдърът, нито инвеститорът имат сериозни грижи. Започне ли корекцията обаче идват и главоболията.

Умният трейдър има изготвен план за бягство за защита от по-големи загуби. Трейдърът не изпитва сантименталности към акцията, така че е лесно да се освободи от губещата позиция във всеки един момент.

Мнозина трейдъри смятат, че освобождаването от акция, чиято стойност се е смъкнала между 7% или 8% е добро ниво за ограничаване на загубата. Ако поставите поръчката за продажба преди тези нива има вероятност от стабилизиране на пазара и да слезете преждевременно от влака.

Опасността е налице, когато трейдърът реши, че се чувства наистина привързан към дадена акция и не желае да се раздели лесно с нея. С други думи от трейдър, той придобива очертанията на инвеститор.

Проблемът е, че те не са така добре запознати с фундамента на компанията, за да предприемат разумни решения да продадат или задържат акцията. Тогава човек нито е предвидлив трейдър, нито прецизен инвеститор. Всяко едно решение, което се предприема като инвеститор ще бъде просто предположение.

Инвеститорът вероятно се намира в по-изгодна позиция, когато нещата се влошат. Но това е така, единствено ако той е достатъчно убеден в своите убеждения.

Не пропускате ли нещо? Дали нещо не се промени? Не е ли време да се присъедините към своята компания?

Не скачайте на “поръчка за продажба при 7% спад”, като се ръководите от увереността си в бъдещия потенциал на компанията. Ако влезете в ролята на трейдър, обирате бъдещето си.

В заключение може да се каже, че няма нищо лошо в това да си трейдър или инвеститор, стига да не бъдеш и двете в търгуването си с една акция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...