SOFIX даде сигнал за повишение

2090
SOFIX  даде сигнал за повишение

SOFIX даде изключително важен сигнал за възходящо движение, след като нивото му премина това на 50-дневната му пълзяща средна величина.

При ниво от 368.33 пункта, индексът е вече с пункт и половина над линията на 50-дневната SMA, намираща се към момента при 366.77 пункта.

Това е първото му преминаване над посочената линия от 2 март тази година насам, когато обаче, за съжаление той не успя трайно да се настани над нея и превесът му продължи едва 4 дни.

SOFIXi2

Последва ново преминаване под линията и задържането на негативното статукво до днес.

Разбира се, важно е индексът да се задържи трайно и по-продължително време над тази линия, което да потвърди сигнала. Това означава, че ще трябва да станем свидетели на още малко повишение през следващите дни.

Такова пък може да се инициира от добри тримесечни отчети, крайният срок за излизането на които е днешният последен ден на седмицата.

Пресичането на цената на даден актив на 50-дневната му пълзяща средна се приема за бичи сигнал. Потвърждение на бичия цикъл пък и очаквания дългосрочният тренд да е възходящ за по-дълъг период имаме при преминаване на 50-дневната и 200-дневната SMA.

Определено не е много далеч и 200-дневната му линия, но за да я премине индексът ще трябва да се потруди и да се повиши с 50 пункта, което е доста сериозно и ще е заявка за край на низходящия тренд от последните месеци.

В исторически план от създаването на SOFIX до момента сме станали свидетели на четири пресичания на 50-дневната и 200-дневната пълзяща средна, като следващото такова ще е положително и може да постави началото на нов дългосрочен възходящ тренд.

Пълзящите средни величини изглаждат до голяма степен флуктуацията в цената на даден актив и се използват за определяне на дългосрочния тренд.

Често те се използват от трейдърите за даване на сигнали за промяна на тренда и бъдещото очаквано движение в цената на един актив.

Сред най-често използваните SMA (simple moving average) са 50 и 200-дневните такива, които дават по-ясна представа за движението на определен актив в един по-дълъг период от време.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка на ценни книжа. 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets after the world crisis
# 0
18:07 | 30 July 2010
The enhance of Sofix since the first quarter of last year to the first half of 2010 is ca. 40 %. It is an obvious sign for bull's market on the Bulgarian Stock Exchange, is not it. Congratulations to Mr. T. Minchev. Have a nice weekend as well as an wonderful evening to the team of Profit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg