SOFIX на 450 а сега накъде? - близо две години по-късно

1241
SOFIX на 450 а сега накъде? - близо две години по-късно

SOFIX на 450 а сега накъде? Този въпрос зададохме ние, от Profit.bg, в началото на ноември 2008 година. А защо ли? Защото тогава това бе най-ниската стойност на индекса от четири години и на малко хора изобщо им е хрумвало, че тази стойност ще бъде прегазена в следващите три-четири месеца, за да стигнем до най-ниски нива на индекса с още 40% надолу.

Как изглеждаха тогава нещата?

Само за първите единадесет месеца на 2008-ма година индексът бе загубил 74% от стойността си, без нито една нормална корекция.

Като привлекателно се определяше съотношението цена-печалба, като индексът SOFIX бе с такова от 6.4. Перспективите пред печалбите на компаниите у нас не изглеждаха толкова зле.

И докато родните специалисти продължаваха да изразяват мнение, че представянето на индексите ни ще продължи да се предопределя от това на световните пазари, то те се оказаха прави само в посоката на взаимовръзка при понижение.

Нашите индекси избягваха и продължават да избягват и днес ръст при повишение на световните пазари.

И преди година и близо седем месеца говорихме, „че пазарът вече се е отърсил от слабите ръце (инвеститорите с краткосрочни цели, или с твърде много заеми), а на настоящите нива, които все по-често се определят като подходящи за дългосрочни инвеститори, е доста възможно да започнат да излизат купувачи."

Днес - нищо не се е променило, даже напротив.

Потенциалните купувачи, на които всички се надяваме ги няма (включително и институционалните инвеститори и по-конкретно фондовете).

Ликвидността продължава да е най-големият проблем на борсата. И докато продължават да липсват големи продавачи, то същото с пълна сила важи и за купувачите.

За две години печалбите на родните компании не са мръднали, дори напротив.

Индексът SOFIX се е понижил със 17.5%, а съотношението цена-печалба за компаниите в SOFIX е 7.38. Ако не бяхме мръднали на никъде (тоест печалбите на компаниите не се бяха променили), то съотношението при настоящото ниво на индекса трябваше да е при ниво от 5.28.

При настоящите печалби на компаниите, ако индексът SOFIX се върне при ниво от 450 пункта, или регистрира повишение от 20.6%, то съотношението му цена-печалба би станало 8.9.

И докато то изглежда все още относително ниско, то определени родните компании трябва да покажат ръст в резултатите си (за да сме пазар, който би бил предпочитан от институционалните инвеститори пред останалите регионални и да има потенциал за по-нататъшен ръст).

Разбира се до голяма степен вина има кризата в световен мащаб, която засегна печалбите на родните компании.

Проблемът обаче е, че европейските и щатските индекси, които се търгуват към момента на нива над тогавашните си (при Dow Jones ръста е 12.2%), са с по-добри съотношения цена-печалба отпреди година и седем месеца. Казано с други думи резултатите на компаниите се подобряват.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
16:06 | 11 June 2010
The capital market in Bulgaria is completely efficient. In the first quarter of 2009 the main indexes were at their lowest values. The financial crisis in the European countries is mainly in large economics such as Germany, France, Spain, Greece, etc.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg