SOFIX - технически анализ

2106
SOFIX - технически анализ

От върха през октомври 2007 година до дъното през февруари 2009 година SOFIX регистрира понижение от близо 1 700 пункта.

Всички се надяваме дългосрочният тренд на спад да е приключил и да сме свидетели поне на една сериозна корекция.

Според техническия анализ първото подобно ниво е на 23.6% на целия спад, което би отвело индекса на сините чипове до 650 пункта.

И докато подобно ниво все още е химера и за достигането му най-вероятно ще е нужно повече време, това което стои на дневен ред пред инвеститорите (все още силно уплашени от срива), е краткосрочното движение на индекса.

През последните няколко дни станахме свидетели на известно отстъпване на индекса, при неуспешния му опит да преодолее психологическата граница от 400 пункта.

Какъв е потенциалът за спад?

Индексът се намира в низходящ коридор, горната граница на който, при ниво от около 400 пункта ограничава на този етап по-нататъшното му възходящо движение.

И докато това за някои е лошо и на него се гледа като сигнал за тревога, то можем да го разгледаме и от положителната страна. Преодоляване и трайно настаняване на SOFIX над 400 пункта, може много бързо да бъде последвано от силен възход с първоначална цел 445-450 пункта, а в последствие и 500 пункта.

Дори и при най-лошия сценарий (какъвто обичат да чуват инвеститорите), SOFIX би следвало да се понижи максимум до нива от 355-345 пункта (или с около 10%). Там се намира 61.8%-то ниво на цялото повишение от дъното до мини-върха при ниво малко над 500 пункта.

Тези нива би следвало да ограничат по-нататъшното понижение и да затвърдят възходящото движение. Разбира се, те въобще могат и да не бъдат тествани, ако индексът съумее да преодолее горната граница на низходящия си коридор.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка, или продажба на акции

Автор: Теодор Минчев (bfb.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets after the world crisis
# 0
19:08 | 20 August 2010
Цикличността в икономическото развитие преминава през кризи като отминалата. Една от причините за размера на тази криза безспорно беше войната в Ирак. Според определенията за световна война, за такава се счита война, в която участват страни от три континента. Броят на загиналите американски войници в тази война е около 4 420. В историята на капиталовите пазари мечият пазар от периода 2007 - 2009 г. ще остане като първия за третото хилядолетие. Инвестиращите в акции, особено на българския фондов пазар, нямат опита на много от най-добрите инвеститори като У. Бъфет, Д. Сорос и др., поради което е съвсем естествено да са изплашени от жестокия мечи пазар и съответно от големите понижения на цените на акциите на публичните дружества. След края на мечия пазар през първата четвърт на миналата година и след изтеглянето на американските войници от Ирак, започват възходящите тенденции в движенията на борсовите индекси. Експертите наричат повишенията на индексите и на цените на акциите на публичните дружества бичи пазар. Поздрави на г-н Теодор Минчев, както и на екипа на Профит.бг. Приятна вечер и успешен уикенд.
Diversified assets after the crisis
# 1
16:08 | 20 August 2010
The technical analysis on the indices of Bulgarian Stock Exchange by Mr. T. Minchev is helpful. Since February 2009 there is bull's market in this county. Congratulations to all the participants of the financial markets. Have a nice weekend to Mr. T. Minchev and to the team of Profit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg