Спекулациите със земи скъпо и рисковано начинение за дребните инвеститори

1143
Спекулациите със земи скъпо и рисковано начинение за дребните инвеститори

Целта на спекулацията със земи е покупката на все още неразвити райони, които се очаква да се разрастват и да последва строителен бум. Макар и да звучи просто, често подобен род инвестиция е по-сложна, отколкото хората очакват.

Неразработената земя е евтина, в сравнение със застроена такава. Ако придобиете парцел близо до разширяващ се град, може да го продадете при разрастването му за добра печалба. Професионалните спекуланти постигат добра доходност, но често пренебрегват разходите, свързани с държането на земята, докато чакат за икономическата експанзия.

На практика в райони, които се считат за горещи, вече земите се продават с премия, дълго преди самите строители да стъпят там. Поради тази причина земята трябва да се купи рано и да се държи понякога с години, за да се реализира висока печалба.

Ако очакваната експанзия не се случи както спекулантът е очаквал, или ако изобщо не се осъществи, печалбата може напълно да изчезне. За да се хеджира за този риск, успешният спекулант купува земя в различни райони, които отговарят на определени характеристики.

Този подход изисква сериозен капитал и проучване. Дори и тогава, при наличието на множество подобни инвеститори, те самите ще повишат цените и ще намалят печалбите на всеки един от тях.

От гледната точка на малък имотен инвеститор, спекулацията със земя е скъпо и рисковано начинание. Има няколко причини за това. Първата причина са парите, необходими за покупката на земята, както и ипотеката, която трябва да се плаща при съответната лихва.

Също така, отгоре на това се плащат и данъци върху собствеността, като в случай че нямате постъпления от имота, като наем или рента, тези пари излизат от джоба ви. На кратко, трябва да вземете под внимание цената с последващите разходи, като тази сума трябва да сравните с алтернативна инвестиция.

Най-важното при покупката на земя е развитието на местната икономика, като много външни фактори могат да доведат до бум като строителството на бизнес комплекс или голямо предприятие.

Изборът на земя не трябва да се избира по красотата на района, а по цената за бъдещо строителство. Предполага се че бъдещите инвеститори ще търсят парцел с по-ниски разходи за разработване - близо до пътната и електрическа мрежа и т. н.

В заключение ще кажем, че спекулацията със земя изисква сериозен капитал и проучване. Колкото повече собственост държи инвеститора, толкова по-голям шанс за добра печалба. От друга страна инвестицията и разходите, свързани с държането на неизползваем актив, трябва да се сравнят алтернативните възможности.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg