Стартъпи вдигат мерника на сектора за финансово посредничество

2278
Стартъпи вдигат мерника на сектора за финансово посредничество

Технологичните стартъпи водят до сериозно разместване в начина на потребление, от това как ползваме услуги за транспорт, до начина по които превеждаме пари.

Сериозно разместване се очаква да има и в брокерския бизнес, по направление на спад в комисионите при борсовите транзакции.

Към настоящия момент водещите брокери таксуват клиентите си при всяка сделка, независимо от обема й. Често тези комисиони представляват значителен разход за инвеститорите, особено в случаите когато търгуват с по-малки обеми и сметките им не са толкова големи.


Това е ползотворно поле за изява от стартъпи, които предлагат решение на проблема с високите такси и комисиони.

Една такава компания е холандската Degiro, компания която се определя като най-бързо растящия европейски брокер, на база на дневните транзакции, сключвани от клиентите й.

Според Гиш Нагел, директор на компанията, комисионите удържани от брокерите на база на дневните транзакции може да са скоро в историята.

“Разходите за брокерски услуги са се понижили съществено през последните 20 години с напредването на технологиите, които са намалили транзакционните разходи“, коментира пред CNBC Дани Кокс, ръководител на отдел комуникации в Hargreaves Lansdown. “Бъдещите технологии могат да направят така, че таксите и комисионните да продължат да се понижават“, допълва още Кокс.

Покупката на британски акции през Degiro например струва около 2 паунда, като няма такси и комисиони за откриване на сметка. За сравнение други дисконт брокери, като X-O, и онлайн-брокера Scottrade таксуват 5.95 паунда и 4.5 паунда.

Според Нагел в бъдеще финансовите посредници ще разчитат за своите приходи в много по-голяма степен на приходи от реклама и продажба на софтуер.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg