Стратегии при падащ пазар

1804
Стратегии при падащ пазар

Спадът на индексите на борсата у нас през последните няколко месеца е тревожен фактор. И макар голяма част от инвеститорите да са убедени, че той е временно явление, дали е така, само времето ще покаже.

Ето обаче няколко съвета за инвеститорите при падащи пазари, както и действия, които могат да се предприемат, ако понижението продължи по-дълъг период от време.

На първо място, добре е инвеститорите да преразгледат портфейлите си, като се фокусират върху основните си позиции от добре представящи се сектори и водещите в тях.

Друго нещо, което може да се направи, е да се намали размерът на заемните средства, ако се ползват такива.

С процъфтяването на пазара на "репо сделките" у нас все повече от инвестиращите на борсата прибегнаха към заемането на средства от кредитните институции срещу залог на ценни книжа.

Ползването на финансов ливъридж обаче, особено в неразумно високи размери, повишава рисковете за инвеститорите при по-продължителен спад на борсовите индекси.

Като прибавим към това често неразумно високото ниво на лихвите, които се изискват при подобен род кредитиране, както и опасността от ограничаване на отпусканите средства от финансовите институции, ако пазарната обстановка им се стори твърде рискова, може да изпаднете в неприятната ситуация да се окажете в неизгодна позиция.

Репо сделките са свързани с редица изисквания - от това да се подновяват на всеки известен период, изискващо да върнете ползваното финансиране, тоест свързано е със закриване на позиции в неизбран от Вас момент, определянето на това какво финансиране ще ви се отпусне въз основа на субективни критерии и се стигне до момента, когато след определен период може да ви се откаже ново финансиране.

Друга стъпка, която може да се предприеме при продължително понижение на индексите е преструктуриране на портфейла ви.

Започнете от губещите позиции, а не от печелившите. Фактът, че са на загуба трябва да сочи, че може би те не са били най-добрата алтернатива. Погрешно е инвеститорската психика да закрива печеливши позиции, за да се осреднява цената, на която са били закупени губещи такива.

Фокусирайте вниманието си към сектори, които традиционно са по-устойчиви на забавяне на икономиката и в исторически план са белязали ръстове, превишаващи ръста на икономиката. От тях изберете компаниите с най-добри резултати.

Поставете си таргети и ги следвайте. Добре е да имате стоп-цели, тоест цена, при достигането на която да закриете дадена позиция, както и цели за ограничаване на загубите.

Следете отблизо резултатите и новините, изнасяни за вашите компании, като не се колебайте да закривате позиции, ако те не отговорят на очакванията Ви. Особено с пълна сила важи това при излизането на годишните отчети, на които ще станем свидетели скоро за родните компании.

Избягвайте "боклучави" компании, или слабо ликвидни със значителен спред при офертите. Имайте предвид, че при една по-задълбочена криза подобни компании са сред най-губещите.

И накрая можем да Ви посъветваме да насочвате своето внимание към така наречените "сини чипове", които на развитите пазари са доказали своята по-голяма резистентност в кризисни ситуации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg