Стратегии за оцеляване в периоди на падащ пазар

1529
Стратегии за оцеляване в периоди на падащ пазар

Когато пазарът се обърне надолу, неподготвените инвеститори може бързо да се окажат в задънена улица. За неопитните трейдъри оцеляването в условия на мечи пазар не е особено лесна задача. Има няколко принципа, които могат да помогнат на индивидуалния инвеститор да ограничи риска, коментират специалисти от изданието Investopedia.

Какви компании да търсим?

Когато трендът е надолу, инвеститорите се насочват към компании, които произвеждат или търгуват с обикновени, достъпни за всички стоки и услуги. Фокусът е върху основни неща като храна, дрехи и персонална хигиена. Тези компании винаги оцеляват, защото независимо от ситуацията, хората винаги ще ядат, пият и ще трябва да се грижат за себе си.

Акциите на компании, произвеждащи т. нар. стоки "на порока", обикновено имат доста добри резултати в такива времена – това са производителите на цигари и алкохол и компании, занимаващи се с хазарт. Хората трудно се отказват от тези три неща, като според някои проучвания, търсенето им през периоди на криза дори се повишава.

Към производителите и търговците на стоки от първа необходимост и “порочните” стоки можем да добавим и традиционно силните компании – онези със стабилни активи, притежаващи много земя, сгради, парични средства и др. Теорията е, че по време на криза гигантите могат да си позволят да намалят цените си и пак ще оцелеят.

Кои компании да избягваме?


На компании, които се считат за “втора” и “трета” класа в съответния си сектор, им е по-трудно да оцелеят в лоши периоди, когато инвеститорите залагат предимно на качеството. Това важи и за компании, които в момента се развиват.

Друга червена лампичка трябва да светва за така наречените "зависими компании". В тази категория обикновено спадат дистрибутори или компании, които са зависими от един определен вид стока, или един голям клиент. Например, когато цените на горивата скочат, обикновено има спад в печалбите на транспортните и куриерските фирми.

Ето още няколко съвета, които е добре да следвате при падащи пазари:

Диверсифицирайте

Това е правило, което по принцип е добре да спазваме. Също така, в зависимост от типа криза, би могло да е добра идея да търсим възможности при акциите на чуждестранни емитенти.

Добре е да се диверсифицира в дружества от различни индустрии

Според Уорън Бъфет е достатъчно да изберем няколко индустрии и няколко компании, докато други експерти препоръчват портфейл от 10-20 холдинга.

Няма точна рецепта, а и до голяма степен това зависи от ситуацията и от средствата, с които разполагате. Например, за малък портфейл, диверсифициране в 30 емисии не би било много изгодно.

Добре е да обмислите възможността да заложите на облигации и други краткосрочни инструменти, или на книжа, които дават възможности за дивидент. Тези инструменти биха могли да донесат печалба, която да компенсира други загуби в портфейла ви.

Взаимни фондове

Фондовете могат да помогнат на инвеститорите (и в частност на по-дребните) да постигнат по-добра диверсификация.

Не инвестирайте повече пари, отколкото можете да си позволите да загубите

По принцип тези, които имат намерение да се занимават сериозно с търговия с акции, би трябвало да започнат с такива по размер средства, каквито наистина биха могли да отделят.

Не само че не бива да инвестирате големи суми на борсата, ако не можете да си платите наема, но и трябва да сте сигурни, че парите, които влагате в акции, няма да са ви необходими през следващите пет години.

Не се отдавайте прекалено на емоции


Опитайте се да не изпадате в паника при определени ситуации, като политически трусове, войни, терористични атаки. В такива моменти не би трябвало да вземате прибързани решения, а да обмислите действията си, като оставите емоциите настрана.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg