Суровини, чувствителни към военни конфликти

2652
Суровини, чувствителни към военни конфликти

Войните и въоръжените конфликти по света често нарушават достъпа до суровини, произвеждани в засегнатите страни. Те носят също така несигурност относно бъдещата нормална доставка, което рефлектира върху цените.

Четири суровини са усетили въздействието на въоражени конфликти в изключително голяма степен, според изданието Investopedia.com.

1. Петрол

Никоя суровина в съвременния свят не привлича до такава степен вниманието на инвеститорите колкото петролът. Причината - в наши дни е трудно да си представим живота си без автомобили. Високите цени на петрола се пренасят автоматично върху цените на горивата, което директно удря по джоба на всички потребители.

За съжаление тази суровина е изключително чувствителна от военните конфликти в Близкия изток.

На 6 октомври 1973 година, Египет и Сирия атакуват Израел, започвайки продължила месец война. САЩ, като съюзник на Израел му доставя въоражение, което обръща хода на войната. В отговор страните от ОПЕК налагат петролно ембарго на 16 октомври.

Те от една страна ограничават производството си, а от друга повишават цената на петрола.

Въпреки че войната приключва на 26 октомври, страните от картела отменят ембаргото едва на  18 март 1974-та година .

Ефектът от него е значителен. Цената на петрола се увеличи драстично от около 3 долара на над 12 долара за барел.

Подобно поскъпване на петрола се наблюдава и при други военни конфликти, като тези в Персийския залив и последните - в Либия и Египет.

2. Памук

До 1860 година САЩ преживява индустриална революция. Износът на стоки от страната се повишава от около 125 млн. долара през 1840-та година до над 350 млн. долара през 1860-та година. На Юг производството на памук се разширява в следствие на засиленето търсене от Европа.

Стойността на изнесеният памук достига близо 200 млн. долара. Производството в САЩ е около 3.8 млн. бали през 1860-та година.

Гражданската война през 1861 година променя тотално икономиката на САЩ и света. Великобритания, която е била зависима от САЩ за памука, се обръща към Индия и Египет, когато доставките от САЩ са нарушени.

Въпреки това обаче, памучната индустрия във Великобритания е била сериозно засегната. Цената на памука се е повишава от 0.10 долара през 1860-та година до 1.89 долара през 1863 година.

Когато Гражданската война приключва в САЩ през 1865-та година, Великобритания отново се обръща към тях за памук и икономиката на Египет  изпада в контракция.

3. Какао

Когато се мисли за война, човек едва ли се замисля за продукт ,използван  за производство на шоколад.

Какото е изключително зависимо от военните конфликти.

На 19-ти септември 2002-ра година започва гражданска война в Кот д'Ивоар, основен производител на какао. Началото на този въоръжен конфликт е било още по-неподходящо, предвид това, че прибирането на реколтата е от октомври до януари.

Около една трета от световното производство идва от страната и цената на какаото започва бързо да се повишава. Цената на паунд суровина се повиши от 0.95 долара на шести септември 2002 година до 1.08 долара на 11 октомври същата година.

4. Пшеница

Суровината е изключително зависима от военните конфликти и това е доказано на няколко пъти в историята след най-големите световни конфликти - по време на Първата и Втората световна война.

Много страни, като Великобритания например, разчитат на внос за задоволяване на своите потребности. По време на големи военни конфликти обикновено пристанищата се затварят и търговията секва.

Европейските покупки на пшеница от Америка са пословични и когато доставката от там бъде нарушена, цената на пшеницата се повишава драстично.

Така например през 1915-та година цената на пшеницата е била 0.98 долара за бушел. Когато САЩ се присъединява във войната през 1917-та година, цената вече е 2 долара за бушел.

Когато ситуацията се е нормализира, цената на пшеницата пада в около 50%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg