Суровините бият акциите през февруари

1696
Суровините бият акциите през февруари

Суровините продължават да поскъпват с обезпокоителни темпове и през февруари. Металите, хранителните суровини и горивата са били по доходност акциите в световен мащаб през изтеклия месец.

Индексът S&P GSCI Total Return Index, следящ представянето на 24 суровини отбеляза ръст от 3.8% през изминалия месец, което бе шестото му поредно месечно повишение и най-дългата такава серия от 2004 година.

За сравнение индексът MSCI All-Country World Index, следящ представянето на 45 пазара, е донесъл доход за инвеститорите в размер на 3%.

Ускореният световен ръст допринесе за това суровините да продължат с повишението си, стартирало в края на миналата година. Геополитическото напрежение свързано с размириците в Египет и Либия допълнително съдействаха за нарастването на цените.

Високите цени на суровините водят до сериозен инфлационен натиск, което принуждава централните банки на развиващите се страни, като Китай и Русия да прибягват към повишение на лихвите.

Последният път, когато суровините се представяха по-добре от акциите през три поредни месеца е бил през юни 2008 година, когато цената на петрола регистрира рекордни нива, следствие на напрежението около Ирак.

Металите поскъпнаха през февруари след данните за ръст на индустриалното производство на Китай и повишението на машинните поръчки в САЩ.

Среброто поскъпна с 20% през изминалия месец, регистрирайки най-голямото повишение сред всички търгувани на стоковите пазари метали.

Цената на петрола се повиши до най-високата си стойност от септември 2008 насам през февруари, следствие на напрежението в Египет и Либия.

Цената на памука се повиши с 14% през изминалия месец до рекордното ниво от 1.9123 долара за паунд, с което бе най-поскъпващата земеделска суровина.

Това се случи след новината, че производството в Китай, която е най-големият световен вносител на суровината се е понижило с 6.3% до 5.97 млн. метрични тона през изминалата година.

От началото на годината фючърсите на суровината са се повишили с цели 32%, което е най-голямото повишение в началото на година.

Високите цени на суровините вече се отразяват във високи нива на инфлация в много страни. В Бразилия, например, инфлацията се повиши до 6.08% за последната една година до февруари, или най-високото й ниво от две години насам.

В Индия нивото на инфлация при търговците на едро е била средно 9.4% за деветте месеца до декември, или най-много от десетилетие насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg