Сутрeшни навици, които ще ви спестят 20 часа на седмица

11914
Сутрeшни навици, които ще ви спестят 20 часа на седмица

Оказва се, че традиционният работен ден – между 9 и 17 ч., не е най-доброто решение за съвременния начин на живот. Ако работим физическа работа – да, но не и в днешния свят на знание и повече умствена дейност.

Съществуват редица доказателства, които все повече започват да оспорват това наложило се работно време и дават примери как да бъдем пo-продуктивни, избягвайки тези норми.


Митът за 8-часовия работен ден

В най-продуктивните държави не се работи по осем часа на ден. Например в Люксембург работната семица е 30 часа (по 6 часа на ден), а хората правят повече пари. Според Гари Вайнерчук, много от супер успешните хора работят по 20 часа на седмица или между три и шест часа на ден.

Много важно нещо обаче е да имате ясни приоритети, които да следвате, казват експерти. И да харесвате работата си. Според наблюденията хора с гъвкаво работно време и ясни приоритети постигат много повече спрямо тези с фиксирана работа, която не им е интересна.

Качество срещу количество

Каквото и да правите, бъдете сигурни, че го правите, казва Дан Съливан. За много хора работният ден е хаотичен и минава в безмислени разговори и странични пречки – мейл, социални мрежи.

Повечето хора не са достатъчно съсредоточени, защото знаят, че имат няколко часа работен ден пред себе си. Когато човек е резултатно ориентиран, той е способен да даде 100% от себе си. Затова ако сте на работа, работете.

Експертите съветват да комбинираме максимално съсредоточение и качество на работата, последвани от качествена почивка. Процесът на възстановяване играе много важна роля и тогава могат да дойдат и много важни решения.

Решението е просто – съсредоточете се и работете без прекъсване три часа, без странични дразнители и тогава ще свършите много повече и по-качествена работа.

Според едно проучване само 16% от запитаните са казали, че са постигнали виждане по даден въпрос или са взели важно решение по време на работа. Това се случва вкъщи, докато се возим или докато спортуваме, например. Най-хубавите идеи не идват, докато сме пред монитора, казва Скот Бинбаум, вицепрезидент на подразделение на Samsung Electronics.

Причината е проста. Когато работите дикректно върху даден казус, вашето внимание е фокусирано само там, а когато не работите, вашето съзнание, образно казано, блуждае.

Докато шофирате или просто почивате, външните стимули от околната среда (сгради, пейзаж) предизвикват често асоциации и спомени. Когато вашето съзнание блуждае – дали с цел или по различни причини, свързани с минало, настояще и бъдеще, мозъкът прави логични връзки, които водят до решение на проблем или създаване на идея (Еврика!)

Или казано с няколко думи – креативността е връзката между различни части на мозъка.

Когато работите, работете. Когато не работите, спрете. Възстановете мисленето си и се настройте на работна вълна.

Първите три часа на ден

Според психолога Рон Фрийдман първите три часа на ден са най- добрите за максималната продуктивност на човек.

В деня ни има прозорец от три часа, в които ние сме наистина фокусирани. Тогава можем да решаваме сложни казуси, да планираме, да мислим.

Това се дължи на влиянието на няколко фактора. Да започнем със съня. Според проучване мозъкът е най-активен и креативен след сън. Тогава съзнанието е най-освободено и прави времевите и логични връзки, за които говорихме по-горе.

Следващо ниво е самоконтролът и волята. След сън те са на най-високи нива. Колкото повече денят напредва, толкова волата става по-слаба.

Енергийните нива на мозъка са най-високи именно сутрин след ставане, затова възползвайте се максимално от тези три часа. Експертите съветват, ако правим упражнения, това да не се случва веднага след сън, защото така енергията ни спада, въпреки адреналина, който чувстваме след няколко серии.

Доналд Лейман, нутриционист в Университета в Илинойс, съветва на закуска да приемаме по 30 грама протеин. Богатите на протеин храни са полезни, защото остават по-дълго в стомаха и чувството за ситост е по-дълго.

Оползотворявайте пълноценно сутринта

Да, всички тези правила не могат да бъдат адекватни за всеки човек, защото ритъмът на живот е различен, но ако този тип старт на деня е полезен и работещ за вас, направете всичко възможно да го следвате.

Или се опитайте да се съсредоточите максимално в моментите, когато има най-много работа. Нека за вас важи правилото 90-90-1, където първите 90 минути от работния ден са вашият приоритет номер 1. Без социални мрежи и телефони.

И така - две основни правила: избягвайте срещите сутрин. Няма по-лошо нещо за креативността и производителността. Правете ги следобяд.

Не проверявайте социалните мрежи и мейли през първите три часа от деня. Отдайте се само и единствено на работата.

Ако не успеете да използвате максимално сутринта, има милиони неща, които могат да объркат деня.

Връзката съзнание – тяло

Според проучване хората, които се упражняват (спортуват), имат много продуктивен ден и се справят по-леко със задълженията спрямо тези, които не го правят. Ако вашето тяло е здраво, това кара мозъкът да работи по-добре.

Ако искате да действате на най-високо ниво, гледайте на себе си като на система – когато смените дадена част, сменяте всичко. Подобрете едно нещо, за да доведе до цялостна промяна. Това важи и за храната, която консумирате – тя трябва да е пълноценна, за да ви дава достатъчно енергия за работа, но и да не пречи за спокойния и здрав сън (много важен, за да бъде сутринта ползотворна).

Правилата са малко и са прости. Опитайте!

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg