Св. Минев: Не търгувайте на пазарите с „изплашени пари“

3499
Св. Минев: Не търгувайте на пазарите с „изплашени пари“

Над 90% от хората работят за парите си, без да се замислят, че и парите им могат да работят за тях, коментира Светлин Минев, анализатор и професионален трейдър, по време на седмото издание на форума Шумът на парите и панел Как парите ни да работят за нас?.

Преди 15 години достапът до финансови услуги бе доста ограничен. Днес обаче може да се търгува почти всчико, чрез договори за разлика, по които началната изискуема сума е много ниска, има голям избор от инструменти.

Почти всеки може сам да управлява парите си. Вече не е необходимо да отделяте твърде много време за активно управление на собствените си средства. Който иска, може да стане трейдър, да се занимава само с това. Това не е лесно, но поне е достъпно за масовите инвеститори, посочи Минев.


Когато управлявате средствата си, аз също съм на мнение, че трябва индивидуален подход – какъв е човекът, какъв е темпераментът, такава е склонноста към риск.

Ако се търгува с цел трейдинг, то трябва да е с рисков капитал, а не със средства, които ще ви трябват за покупка на имот или за образованието на децата ви. Когато се търгува с „изплашени пари“, резултатите са трагични, посочи експертът.

Първото, което трябва да направи човек, когато започва, е да знае какво иска. Ако сбърка и не знае, няма как да се получи и да измине пътя, който трябва.

Що се отнася до пазарите, живеем в доста интересни времена от 8 години. 2008 година се видяха събития, стартирали няколко години преди това, а за съжаление, не виждам да е осъзнато какви са били реално, смята Минев.

Това, че се сринаха банките, е най-малкият проблем. Централните банки напечатаха трилиони долари и все още говорим за дефлация. По всички учебници, след толкова напечатани пари, трябваше да има висока, дори плашеща инфлация.

Общо взето, през 2008 година, заради алчността на Уолстрийт, бе отворена дупка, която още пълним. Уолстрийт обаче не си взе поука, тези пари отидоха пак на пазарите, каза трейдърът.

Облигациите и акциите са в „небесата“. Този път поне стоките не са толкова скъпи. Петролът вече не е при нива от 150 долара. Сега балоните не са толкова надути при суровините.

За мен падането на петрола до 25 долара означава нещо сериозно. Все още не знам какво – дали това е следствие от нови суровини, или нови технологии в потреблението на петрол, или някакви политики, които лошо се месят последните години. За мен обаче е много неприятен сигнал, че ОПЕК не се намеси при такова падане, сподели експертът.

Загубите наистина учат най-добре. Една от най-големите ми загуби ме научи, че човек, когато търгува, трябва да прави само това. Трейдингът може да е професия, но и начин за изкарване на допълнителен доход.

Това, което говорим, е строго индивидуално. Аз не мога да чакам дългосрочно. Но според мен едно голямо движение е равно на няколко по-малки. Тук е важен темпераментът. Който може да чака, може да чака. Зависи от начина на търгуване.

За това се изисква съответен опит и екранно време. Всеки трябва да си намери мястото на пазара. Пазарът не допуска измами. Човек, ако не си намери мястото на пазара, пазарът му го намира, завърши Светлин Минев.

Историята учи, че никой не се учи от историята. Поредни грешки, игран е филма. Егото е основен проблем на трейдърите. В трейдинга всичко е много просто и затова всичко е много сложно. Най-трудното е спазването на правилата, което идва от егото.

Важно е човек да намери мястото си на пазара, времевата си рамка. Когато направи това, спазването на правилата става много по-лесно.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg