Светът инвестира трилиони долари годишно в инфраструктура

2160
Светът инвестира трилиони долари годишно в инфраструктура

Светът днес инвестира около 2.5 трилиона долара на година в транспортна, енергийна, водна и телекомуникационна инфраструктура, става ясно от доклад на McKinsey Global Institute.

Докладът посочва още, че в годините от 2016 до 2030 г. светът трябва да влага по около 3.8% от БВП, равняващи се на 3.3 трилиона долара годишно, за да може да се поддържа сегашният растеж.

Общо 60% от инвестициите в инфраструктура се очаква да дойдат от развиващите се страни.

В годините след кризата инвестициите отчитат спад в държави като САЩ, Великобритания, Русия, Италия, Австралия, Южна Корея, Индия, Саудитска Арабия, Мексико, а и ЕС като цяло.

По-високи нива на инвестиции в инфраструктура като процент от БВП има в Канада, Япония, Германия, Франция, Китай, Турция и Южна Африка.

Докладът посочва, че вложенията в енергийна и пътна инфраструктура до 2030 г. трябва да възлязат на 14.7 и 11.4 трилиона долара, докато инвестициите в телекомуникационна и водна – съответно 8.3 и 7.5 трилиона долара.

Инвестициите в железопътна инфраструктура и летища трябва да достигнат 5.1 и 1.3 трилиона долара, а в пристанища – 0.9 трилиона долара.

Средните нива на инвестиции от БВП на Китай в периода 1992 – 2013 г. се равняват на 8.6 на сто, докато Индия остава на втора позиция с 4.9 на сто.

Четете още: Шокиращи факти за жп мрежата на Индия

Китай дори е вложила повече средства в инфраструктура от Западна Европа и Северна Америка, взети заедно.

Инвестициите в Източна Европа са 4.1 на сто спрямо 2.5 на сто за Западна Европа, колкото са и вложенията в САЩ.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg