Тайната за успех в инвестирането, според Бъфет

4163
Тайната за успех в инвестирането, според Бъфет

Уорън Бъфет често е споделял, че средностатистическите инвеститори трябва да се упражняват „да диверсифицират“, като инвестират в индексни фондове.

Вижте още: Преди 31 години Бъфет разкри тайната на успешното инвестиране

Според Бъфет една от най-добрите възможности за инвестиране в дългосрочен план пред индивидуалните инвеститори е насочване на средствата им към нискоразходен индексен фонд, базиран на широкия щатски индекс S&P 500, с използване на стратегията за „осредняване на инвестицията“ (ежемесечно добавяне на определена сума).


Част от магията на тази стратегия е фактът, че не е необходимо инвеститорите да имат особен опит и знания за фондовите пазари, за да инвестират успешно и дори да бият основна част от професионалните портфолио мениджъри.

Така инвеститорите ще имат широко диверсифициран портфейл, съставен с нисък разход и експозиция към пазарното представяне. Доходността на подобен род стратегия в исторически план е около 9.5%.

Уорън Бъфет не вярва, че инвеститор, който иска да генерира по-висока от пазарната доходност, трябва да диверсифицира портфейла си. „Диверсификацията е защита от безразличието. Тя е безсмислена за хора, които знаят какво правят“ е един от известните цитати на гениалния инвеститор.

„Широката диверсификация е нужна само в случаите, когато инвеститорите не разбират какво правят“, смята още Бъфет.

Според него инвеститори, които насочват средствата си към прекомерно голям брой компнаии, излизат от сферата си на компетенция и губят интензивната си концентрация, която биха имали, ако инвестираха в малко на брой „велики бизнеси“.

Бъфет за големите възможности в живота

Уорън Бъфет смята, че в живота обикновено не ни се предоставят много възможности. Когато видим такава и имаме шанс да направим нещо голямо обаче, ние сме длъжни да го направим. Да се възползваме плахо от възможността, която ни се предоставя, според Бъфет, е почти същото, като въобще да не се възползваме от нея.

По отношение на инвестирането Бъфет дава следната аналогия. Инвеститорите трябва да инвестират все едно имат карта за чекиране с опция да се чекират само 20 пъти.

Всеки път, когато правят инвестиция, те трябва да правят едно чекиране. Така, като знаят, че имат ограничения в броя на инвестициите си, те много внимателно ще претеглят и ще обмислят всяка една от тях.

Например ако инвеститор отиде на коктейлно парти и чуе за някаква компания, чието име не може да произнесе и чийто бизнес не разбира, той едва ли ще използва картата си, за да се опитва да прави пари от тази компания.

Налице се много изкушения за инвеститорите, на които те трябва да устоят – особено по време на бичи пазари, коментира Бъфет. Изкушенията стават още по-големи от лесния достъп до фондовите пазари чрез онлайн търговията.

Инвеститорите просто кликат върху определена акция и ако цената й се повиши, те изкарват пари. Това води до вълнение и те правят това на следващия ден и отново, и отново. Така обаче не можете да очаквате да правите пари в дългосрочен план, смята Бъфет.

Ако имате обаче карта за чекиране с 20 възможни чекирания, и ако знаете, че няма да получите друга до края на живота си, то ще се замисляте много сериозно, преди да правите всяка своя инвестиция. И най-вероятно няма дори да използвате всички 20 възможности през живота си, смята Бъфет.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg