Тайните за успеха на милиардера Уорън Бъфет

3386
Тайните за успеха на милиардера Уорън Бъфет

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет печели само 100 000 долара годишно като ръководител на инвестиционния конгломерат Berkshire Hathaway.

Инвеститорите в акциите на неговата компания пък знаят много добре, че акциите от клас А, нито пък тези от клас Б на Berkshire не носят дивидент. Всичко опира до капиталов растеж.

Робърт Майлс, който следи кариерата на Бъфет от дълго време и е написал няколко книги за него, всяка година преглежда данните от щатската Комисия по ценни книжа и борси за да разбере какви са другите източници на доходи на милиардера.

В този процес Майлс научава някои уроци от личната стратегия на Уорън Бъфет за инвестиции на пазара на акции.

Бъфет твърди, че 95% от неговото семейно състояние, което възлиза на около 40 млрд. долара е в акции на Berkshire Hathaway, но според Майлс си струва да се види какво прави Бъфет със собствената си сметка, която е на стойност около 1.8 млрд. долара.

Последните справки на Майлс показват, че най-големите дялове, които Бъфет притежава са все в много известни компании като Wells Fargo (делът е на стойност около 400 млн. долара), Johnson & Johnson, Proctor & Gamble, Kraft, Walmart, US Bancorp, General Electric, UPS, Ingersoll-Rand и петролната компания Exxon Mobil.

Голямото увеличение на инвестициите му през миналата година е в базираната във Сан Франциско Wells Fargo, където той почти удвоява дела си от 8 на близо 15 млн. акции, възползвайки се от спада в цената на акциите, когато щатските банки бяха засегнати от световната финансова криза. Миналата година Бъфет също така увеличава дела си в Johnson & Johnson (от 4.3 на 4.973 млн. акции на стойност 320 млн. долара към 30 декември). Инвестицията е направена на дъното на пазара през второто тримесечие. Бъфет също така се сдобива с лични дялове в Wal-Mart (225млн долара през декември) и Exxon Mobil (28.7 млн. долара).

Според Майлс тези акции носят на Бъфет годишен дивидент от 42 млн. долара, което облекчава последиците от политиката на Berkshire да не изплаща дивидент.

Анализирайки личният инвестиционен портфейл на Бъфет Майлс посочва, че всичките 10 компании, в които той има най-големи дялове, са с дългогодишна история. Най-старата от тях е Wells Fargo, основана през 1852 г., докато най-младата е Wal-Mart (основана през 1962 г).

Бъфет няма инвестиции в новосъздадени компании в сектори като мода, технологии, интернет, бионауки или телекомуникации.

Всичките 10 компании, в които Бъфет е инвестирал най-много са големи имена с големи "ровове" - понятие, което Бъфет използва, за да опише вградената пазарна защита около тези компании, която прави нещата трудни за техните конкуренти.

В челата десетка на личните инвестиции на Бъфет не присъства Coca-Cola, която пък е най-голямата инвестиция на Berkshire Hathaway.

Освен факта, че Бъфет се придържа към стари, утвърдени компании с марки, които се ползват с доверие, Майлс твърди, че един от уроците, от милиардера е решителността. Веднъж след като вече е решил, че ще купува Бъфет играе на едро.

Както самият Бъфет казва "когато вали злато си вземи кофа, а не напръстник ".

Бъфет също така никога не е бил защитник на диверсифицирането като стратегия на пазара на акции. Ако не желаеш да направиш проучването си за дадена акции, си купи акции на индексен фонд, казва той.

Друг урок е, че Бъфет не е трейдър. Той не отваря и не затваря дадени позиции във основа на пазарните слухове. Той избира компании, които харесва и се придържа към тях.

Майлс също така отбелязва, че девет от 10-те компании са базирани в САЩ, но повечето от тях развиват международна дейност като някои от тях генерират до 40% от печалбата си извън САЩ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

kkik
# 0
01:06 | 21 June 2011
mnogo sam dovolen ot tozi 4ovek
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg