Теорията за ефективните пазари-главен виновник за кризата?

1717
Теорията за ефективните пазари-главен виновник за кризата?

През май тази година написах статия, хвърляща светлина върху това какво представлява Теорията на ефективните пазари и къде са нейните слабости при използването й. Днес си позволявам да се върна на темата, заради една статия от 5 юни 2009 г. в New York Times.

Нейният автор Джо Нокера изказва мнението, че именно тази теория е виновна за финансовата криза. Той казва още: „През последните десетилетия от началото на 1970 г. тя се е превърнала почти в догма за инвеститорите. Едва след намесата на Ричард Х. Талер от университета в Чикаго и Робърт Шилер от Йейлския университет в началото на новия век се поставя началото на отричането й от страна на академичните среди.

Тези професори убедително аргументират, че масовата психология и стадните инстинкти имат огромен ефект върху цените на акциите. Скоро след това идват и по-конкретни доказателства - това са технологичният балон, бързо последван от жилищният. Това означава, че пазарът не е чак толкова ефективен, както предполага теорията", заключава той.

На този етап академичните среди започват да отхвърлят най-наивните теории, в инвестиционната практика. Особено ако съответната теория се основава на стратегията „купи и задръж".

Един продължителен мечи пазар ще ги принуди да се откажат и от други теории, които са присъствали в учебната програма на много университети.

Автор: Ивайло Груев, http://www.home-traders.eu/

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg