Терминът "сини чипове" идва от играта на покер

3408

Терминът "сини чипове" идва от играта на покер, припомнят от изданието Wikipedia, като купуването на компаниите, които се отъждествяват с това наименование не предпазва задължително инвеститорите от рискове.

При покера обикновено син е цвета на чиповете с най-голяма стойност, като играещите ги залагат, когато са напълно уверени в своите ръце.

Днес наименованието "сини чипове" се носи от големи и стабилни компании, доказали своята лидерска позиция в сектора от който са.

Специалисти припомнят обаче, че инвестирането в акции на такива компании не предпазва срещу рисковете на пазара.

Погрешно е схващането на голяма част от пазарните участници, че купувайки "сини чипове" те се предпазват от финансови загуби.

Вярно е, че компаниите, определени като "сини чипове" носят значително по-малък риск от гледна точка на това, че едва ли ще фалират или ще приключат дейността си, характерен риск за малките и средноголеми компании.

При така наречения "мечи пазар" обаче, сините чипове трудно устояват на натиска и регистрира понижения в цените на акциите си, много често макар и по-малки от общия пазарен спад.

На фона на това обаче, твърде често тези компании не съумяват да достигнат пазарното повишение при силно повишение на индексите, съставна част от които са те.

От изданието Investor's Business Daily дават пример с компанията General Motors, която преди години бе "най-синият" сред сините чипове.

В резултат на загуби на пазарни позиции за сметка на агресивните си конкуренти, най-големият световен производител на автомобили загуби значителна част от пазара си и страда от излишен капацитет, довел до големи загуби за компанията през последните няколко години.

От пика си, достигнат при ниво от 94.63 долара преди седем години, акциите на GM са загубили 69%, дори и на фона на повишението в акциите на компанията от 41% за последната една година.

В същото време държането на "сини чипове" от инвеститорите в години на бурен ръст на пазара като този през периода 2003-2007 година води до пропускане на алтернативни възможности за портфейл от акции от компании, ориентирани към ръста.

Като по-добра инвестиционна алтернатива от държането на портфейл от сини чипове се сочи и инвестиране във фондове от индекси.

Проучване на IBD сочи, че компаниите, ориентирани към ръст носят по-добра доходност за инвеститорите в дългосрочен план.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg