Тези седем навика ви водят до постоянни загуби в инвестирането

4375
Тези седем навика ви водят до постоянни загуби в инвестирането

В инвестирането да знаеш как да не губиш пари е почти толкова важно, както да знаеш как да ги изкарваш. Бен Карлсън дава ясно да се разбере това, в публикуваната си наскоро книга A Wealth of Common Sense (Богатство от здрав разум). Карлсън е автор на финансовия блог със същото име, както и портфолио мениджър в Ritholtz Wealth Management.

Целта на изданието е да обобщи общи правила, които са валидни за избягване на грешките в инвестирането в дългосрочен план.

„Най-добрите инвеститори знаят как да се предпазват от себе си“ коментира Карлсън. „Това, разбира се, не означава, че всяко тяхно решение е правилно и взето в най-точния момент. Това е невъзможно. Да вземате достатъчно на брой добри решения обаче, в дългосрочен план, и да намалите броя на излишните грешки, повишава вероятността за това да сте успешен инвеститор“, допълва още авторът.


Звучи лесно, нали? Всъщност това далеч не е толкова лесно. Както пише Карлсън, инвеститорите са склонни да повтарят непрекъснато един и същ тип грешки, докато загубят всичките си средства.

Ето и най-често срещаните седем от тях:

Искате да забогатеете бързо

Не само начинаещите инвеститори си мислят, че на фондовите пазари могат бързо и лесно да забогатеят. Понякога дори инвеститорите с много голям опит са склонни да поемат по-големи от нормалните рискове, в търсене на бързото забогатяване.

Историята не познава много случаи, в които инвестиращи на фондовите пазари да са регистрирали бързо забогатяване. За сметка на това пък има милиони истории на хора, загубили всичките си спестявания на борсата.

Всеки, който е ставал много успешен за кратък период от време с търговия, най-вероятно е имал късмет, заключава Карлсън. Всеки, който дава пример как бързо е забогатял на борсата, трябва да бъде игнориран, съветва още финансовият специалист.

Инвестирате без писмен план

Това е гаранция за провал. Инвеститорите, които правят това, в крайна сметка разчитат изцяло на своята интуиция. Тоест до голяма степен успехът им е плод на късмет.

Успешните инвеститори не разчитат на интуицията. Те имат разписани планове и стратегия за търговия, предварително зададени цели и стопове за ограничаване на загубите си, ясни правила, които следват стриктно.

Не мислите самостоятелно

Понякога тълпата е права. В повечето случаи обаче греши. Да се доверявате сляпо на съветите на други може да е основната причина за сериозни загуби. Както казва Уорън Бъфет: „Бъдете алчни, когато другите ги е страх и се страхувайте, когато другите са алчни“. Почти всички балони са поведени от масите и масовата психология.

Освен това, когато масата греши, последствията може да са много по-големи, отколкото когато вие сбъркате, без да следвате чужди съвети.

Фокусирате вниманието си в краткосрочен план

Лесно е да се пристрастите към краткосрочните цикли. Използването на геополитически новини и фокусиране върху това, което се случва в момента, може да ви помогне за това.

Тези новини обаче обикновено често са заложени вече в нивата на активите или пък ако не, биват бързо „изконсумирани“. Гледайте в по-дългосрочен план. Инвестирането трябва да е като маратон, а не като спринт.

Фокусирате се върху неща, които не са обект на контрол

Да се фокусирате върху неща, които не можете да контролирате, е друга често срещана грешка. Това включва търговия с цел да отгатнете данни като безработица, инфлация или решението на Фед относно лихвите.

Това се несигурни и независещи от вас събития, към които трябва да подхождате много внимателно. Освен това едва ли можете да предвидите каква точно ще е реакцията на пазара към определени данни, дори и да познаете самите данни.

Вземате пазара твърде лично

Не бива да замествате емоции и да приемате загубите твърде лично. Не бива да търгувате и определени активи с цел „отмъщение“. Тази често срещана грешка е сред основните причини за това инвеститорите да губят на фондовите пазари.

Преглъщайте загубите и продължавайте нататък. Загубите са част от играта и ако не можете да го приемете, то най-вероятно тази игра не е за вас.

Прекомерна самоувереност

Да отричате очевидното, защитавайки личните си убеждения, също може да е много опасно. „Прекомерната самоувереност е един от най-големите врагове на успешните инвеститори на планетата“, пише Карлсън.

Това важи за свръхувереността в личните прогнози. Ето защо диверсификацията е много важна. Тя ще ви попречи да сбъркате от прекомерна увереност в собствената си правота.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg