Типовете времево инвестиране на форекс пазара

2562
Типовете времево инвестиране на форекс пазара

Валутните пазари стават все по-популярни у нас, като все повече са и финансовите институции, които с представянето на чужди или собствени платформи заявяват интерес към тези пазари, пише fx1.bg

А ето и какви са най-честите типове инвеститори, в зависимост от търговската стратегия във времеви аспект, която са предприели.

Краткосрочно инвестиране (скалпери)

Това са инвеститори, които отварят позиции в рамките на минути. Те се възползват от минималното движение при определена валутна двойка, като се облагодетелстват от огромната позиция, която са открили.

Определено този тип търговия изисква ползването на значителен ливъридж или наличието на голяма сметка, която да покрива риска.

Този тип трейдъри правят много на брой сделки в рамките на деня, като обикновено ползват близки стопове. Често влизането им в позиция е при силни нива на подкрепа или съпротива на определена двойка, които са били тествани и са доказали своята резистентност.

Нивата на прибиране на печалби от подобен род инвеститори често не са много по-отдалечени от тези, при които слагат своите стопове за ограничаване на печалбите. Печалбата се реализира, предимно когато броят на печелившите сделки значително изпреварва този на губещите.

Сред предимствата на този тип търговия е бързо реализиране на печалби в рамките на няколко часа и използване на цикличността на пазара при резки движения.

Сред недостатъците са изискванията за по-големи по обем сметки, които да покриват ползвания ливъридж и поетия значителен от инвеститорите риск.

Подобна стратегия е по-скоро приемлива за големите институционални инвеститори, които разполагат с големи сметки.

Средносрочно инвестиране

Тук инвеститорът цели да държи позицията си за един или повече дни, възползвайки се най-често от определени технически анализи. Отличава се със значително по-малки позиции и ниво на ливъридж поради по-големия отстъп на нивата за прибиране на печалбите и ограничаването на загубите.

Инвеститорите търгуват значително по-рядко, като дебнат добри нива за влизане в позиция, а не търгуват на всяка цена.

Често сделки с подобен времеви хоризонт се осъществяват на или при пробив на ключови нива на подкрепа и съпротива.

Сред предимствата на подобен род инвестиционна стратегия е по-малкият ливъридж, което се отразява във възможност да се прилага от инвеститори с относително по-малки сметки. Ползването на по-малък ливъридж пък се отразява в относително по-малкия риск, поеман от инвеститорите.

Обикновено търгуващите със средносрочна визия имат ясно изразени правила и стратегии за влизане в позиции.

Често целените от тях нива за достигане са отдалечени в много по-голяма степен от нивата за ограничаване на загуба спрямо настоящите на валутната двойка.

Тук е възможно реализиране на печалба, дори и при по-малък на брой печеливши сделки, при добре изградена и спазвана от трейдъра стратегия.

Дългосрочно инвестиране

Тук се инвестира с времеви хоризонт от няколко месеца или дори години. Търси се голямо движение на валутната двойка, като се ползва минимален или никакъв ливъридж.

Този тип търговия обикновено е безсмислен за трейдърите, които не разполагат с достатъчно големи по размер сметки, които да им гарантират нормален прираст на капитала.

Поради тази причина, този времеви хоризонт е уместен за институционалните инвеститори и хеджфондове, които разполагат с достатъчно големи сметки за покриване на този тип търговия.

Сред предимствата са значително отдалечени стопове, което гарантира, че позицията няма да бъде закрита вследствие на цикличността на пазара, ако посоката бъде уцелена.

Търгува се почти изцяло на база на фундаментален анализ.

Недостатък е, че не е подходящ за индивидуалните инвеститори.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg