Три изречения, които искате най-сетне шефът ви да изрече

5659
Три изречения, които искате най-сетне шефът ви да изрече

Шефът ви е:

A) достатъчно приятен
B) компетентен
C) интелигентен
D) умеещ да цени

Ако можете искрено да кажете „да“ на определенията от А до С, то вие трябва да се чувствате добре на работното място. Харесвате работата си, часовете минават плавно и продуктивно, плюс е, ако заплащането е добро, офисът предлага редица ползи, уважавате мисията на компанията и т.н.

Единственото нещо, което ви липсва, е D.

Т.е. шефът ви не е много добър в това да показва, че цени работата и уменията ви. Опитайте се да си спомните кога ви е поздравил, че сте се справили добре с възложените задачи.

А случва ли се да получавате оплаквания или пък някакъв вид обратна връзка? Ако шефът ви знаеше колко много значат няколко думи, изразяващи положителната му оценка за работата ви....

Ако може поне веднъж да ги изрече, ще бъдете заредени с по-голяма мотивация да отпочнете още по-успешна нова година.

1. Справяш се отлично

До известна степен сте наясно, че се справяте добре. Миналата година е имало доста положителни отзиви за работата ви. На път сте към повишение или пък дори вече сте получили желаното израстване в кариерен план.

По всичко личи, че получавате високи оценки. Това, което липсва обаче, е похвалата.

Извън стандартния отчет, шефът така и така не изрича думи на удовлетворение от работата ви. Въобще случвало ли се е да каже: „Хей, Петя, вчера свърши наистина добра работа. Впечатлен съм“.

Никога, нали?

Ако можете да избирате между вербална похвала и паричен бонус, вероятно бихте предпочели последното. Но защо не можете да имате и двете?

Защо шефът не може да ви погледне в очите и да ви каже: Браво!

2. Благодаря ти

Защо трябва да ви благодарят, когато на края на месеца получавате своята заплата? Защото понякога е човешко да изпитвате потребност от мили думи. От такива, които изразяват благодарност.

Например за това, че сте изпълнили в срок поета задача, че сте се надминали своето представяне досега, че сте положили усилия, които са били ключови.

Трудно е в такива моменти да не си помислите, че шефът приема резултатът от работата ви за даденост.

Няма проблем, ако той не иска да казва „Благодаря“ всеки път, но би било доста освежаващо и зареждащо.

3. Радвам се, че си в екипа

Когато спирате за миг, за да поразмишлявате как ще се справят колегите ви без вас, вие не сте надменни, а по-скоро реалистични.

Има и други хора, които биха изпълнили добре вашата работа, но самите вие смятате, че усилията ви са уникални и никой друг не може да ги замени.

Затова защо мениджърът не може да ви каже, че се радва, че сте част от екипа? Кое прави този жест толкова труден? Какво толкова ще стане, ако признае, че сте актив на компанията?

Нали в края на краищата вашата успешна работа се отразява върху него. Ден след ден вие съставяте положителна представа за своя шеф. Би било приятно да чуете от него, че държи на вас.

В заключение ще кажем, че не бива да отдавате голямо значение на отсъствието на тези думи от страна на шефа ви. И досега сте се справяли добре и без тях. Можете да продължите да се развивате и да постигате желаните резултати в същия дух!

Но пък е добре и да се почувствате оценени.

Затова позволете си да започнете вие. Направете първата стъпка. Помислете какво можете да направите, за да накарате своя шеф да ви каже тези важни неща.

  • Благодарете му, когато случаят е удобен. Може пък да последва примера ви.
  • Попитайте го директно какво смята за представянето ви.
  • Попитайте го как можете да подобрите своето представяне или пък кое според него най-много ви се удава. Нека тези въпроси са част от един по-общ разговор. Покажете на шефа си, че сте отворени за градивна критика.

Накрая не забравяйте, че не можете да контролирате това, което изрича шефът. Но можете да контролирате друго – това, което самите вие казвате.

Затова, ако всички опити се провалят, продължете да изразявате благодарност към екипа, с който работите. Това може да не повлияе на шефа, но категорично ще ободри колегите ви.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg