Три начина да загубите парите си на борсата

3732
Три начина да загубите парите си на борсата

Ако искате да подсигурите старините си и да сте финансово спокойно, то трудно ще можете да изключите фондовите пазари от уравнението за стабилно и дълготрайно увеличаване на вашите средства.

Те обаче не бива да се подценяват, а неправилният подход към тях може да инициира сериозни капиталови загуби. Това, разбира се, е последното нещо, което спестяващите за пенсия биха искали да видят на практика.

Ето три от най-вероятните начини, по които можете да загубите парите си на борсата:


Дейтрейдинг

По своята същност дейтрейдингът представлява търговия с краткосрочен времеви хоризонт, в който инвеститорите целят да се облагодетелстват от малки изменения в цените на даден актив.

Обикновено те заемат големи позиции, които да мултиплицират печалбите им. За съжаление, по този начин се умножават не само печалбите, но и загубите. Ето защо той се определя като 100% грешен.

На първо място, добре е да знаете, че е почти невъзможно да се предвиди какво ще направи цената на актива в рамките на няколко минути, часове или дни.

Дори и графиката да предвещава определено движение, има твърде много фактори, които биха могли изненадващо да променят посоката, които не могат да се предвидят предварително.

Добре е инвеститорите да имат предвид, че професионалните трейдъри и финансовите институции разполагат със сложни алгоритми и системи, които могат да реагират на определени технически сигнали и фигури много по-бързо и в много по-голяма степен.

В допълнение, дори и да сте успешни в дейтрейдинга като цяло, разходите за комисиони по реализираните сделки могат да достигнат една много сериозна сума и да изядат сериозна част от печалбата ви.

Безразсъден ливъридж

Може би най-големият фактор, носител на сериозни загуби за инвестиращите на фондовите пазари, е ползването на ливъридж. И по-точно на неразумен.

Ливъриджът е финансов лост, който ви позволява да търгувате с по-голям по размер капитал от този, който реално притежавате. Допълнителните средства „услужливо“ ви се заемат от брокерите, при които търгувате.

Ето защо търгуването с голям ливъридж почти сигурно е обречено на неуспех.

Дори и да се окажете прав в пет от инвестициите си и да удесеторите средствата си, достатъчно е един път да сбъркате и да загубите 100% от капитала си.

Търгуването с голям ливъридж изисква стоманена дисциплина и перфектен паричен мениджмънт, както и да търгувате винаги с предварително изготвен план.

Поставянето на поръчки за „ограничаване на загуби“ и „прибиране на печалби“ са задължителни - или все неща, които повечето трейдъри, поради една или друга причина, не обичат.

Друг недостатък на този начин на търговия е, че когато ползвате голям ливъридж често, за да ограничите загубите си до „разумни“ нива, слагате много близки стопове. Това пък още по-често ви изкарва от пазара в рамките на нормалните „флуктоации“ и преди активът да поеме в прогнозираната от вас посока. Тоест може да познавате често и въпреки това да не печелите.

Скъсяване на акции

Друг популярен начин за загуба на сериозен капитал, според специалистите, е скъсяването на акции и други активи, без да се разбира как работи този процес и какви може да са последствията от него.

Ако приемем, че не ползвате ливъридж, то покупката на определена акция може да ви донесе загуба в размера на вашия капитал, ако теоритично компанията фалира и акциите й поевтинеят до нула.

Скъсяването на една акция обаче може да ви донесе загуба, превишаваща размера на вашия капитал (разликата ще се изисква да бъде довнесена от вашия брокер), дори и да не сте ползвали заемни средства.

Това е така, защото, ако една акция може да поевтинее с до 100%, то ръстът й може да превишава 100%. Не са редки случаите, когато определени силно „скъсявани“ позиции регистрират ръст от 200% или повече в рамките само на ден.

Често загубите е трудно да бъдат ограничени, защото понякога акциите стартират направо при цени в пъти по-високи от тези, при които са затворили търговията си в предходния ден.

Затова, преди да прибегнете към скъсяване на определен актив, помислете какви може да са последствията от това.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

PTJones
# 0
17:03 | 23 March 2016
Скъсяването на акции вреди на вас и другите около вас!
Дневен скъсавяч
# 1
16:03 | 23 March 2016
За бога, само не и дневно скъсяване! ;(
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg