Три неща, които децата не бива да чуват от вас за парите

7930
Три неща, които децата не бива да чуват от вас за парите

Каквото и да си мислите, вие като родители, сте отговорни за финансовата култура и възприятия на децата си.

Според изследвания 58% от порасналите вече деца дават като пример съвет от родителите им като най-влиятелната финансова концепция, която ги ръководи. Въпреки това цели 58% от родителите изразяват неудобство, когато говорят с децата си за пари.

Вижте още: Как да отглеждате финансово отговорни деца?


И докато това какво трябва да говорите на децата си за парите, е въпрос на личен избор на всеки, ето някои неща, които децата ви не трябва да чуват от вас за парите, според изданието Business Insider:

Вие казвате - „Не се нуждаем от бюджет, ще внимаваме с разходите си“. Децата чуват „Няма реална стойност в нещата които купуваме, така че можем да харчим за каквото си поискаме“.

Едно от най-важните неща, на които трябва да научите децата си, според повечето финансови експерти, е да формират и да се придържат към добре направени бюджети.

Така те няма да харчат за неща, които не са им нужни и ще се научат да живеят в съответствие с възможностите си. А да живеят според възможностите си е един от критичните фактори за постигане на финансова автономност, според почти всички експерти.

Когато кажете на децата си, че семейството ви оперира извън приетите стандарти и концепции, вие на практика ги учите, че те могат да бъдат пренебрегвани.

Колкото по-рано научите децата си на основните принципи за живот според възможностите на всеки, толкова по-лесно ще могат те да се придържат към предварително начертани финансови цели.

Вие казвате - „Разбира се имаме известен дълг, но това не е голяма работа“. Децата чуват „Дългът не е нещо за което да се тревожим“.

Дори част от възрастните не са съвсем наясно с това как точно функционират кредитните карти и какви са техните недостатъци, определено обаче не искате и децата ви да са сред тях.

Не е необходимо да ги плашим, важно е обаче, подрастващите да разберат какво на практика са дълговете и кои са безопасните нива на задлъжнялост. В противен случай, те рискуват да станат „свръхзадлъжнели“, когато пораснат.

Вместо да игнорирате проблемът със задълженията си, по-добре седнете и говорете с децата си относно различните видове дългове, цената на задълженията и т.н. Така ще отгледате отговорни държатели на кредитни карти.

Вие казвате „...“, тоест не говорите за пари. Децата чуват - „Лошо е да се говори за пари, така че не го правете“.

Важно е за децата да израстват в среда, където темата за парите не е табу и се дискутира редовно. Това до голяма степен ще им позволи да достигнат финансова независимост като възрастни, и ще ги направи отговорни.

Давайте им възможност да питат за нещата свързани с парите, които ги интересуват. Колкото по-рано започнете да говорите в семейството за парите и техните функции, толкова по-добре.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vat
# 0
19:02 | 10 February 2016
Bravo be Andy.
Andy
# 1
17:02 | 10 February 2016
Как да стане това, след като самите родители за финансово неграмотни? 90% от хората в България са финансово неграмотни, оттам идват всички беди. Не само това, те НЕ ИСКАТ да се ограмотят финансово. От мързел. Статията засяга много важни теми но е написана на такъв език че малцина биха я разбрали. Най важното е тази статия в 2 реда: 1."Живейте според възможностите си" Това означава че стандарта на живот на отделният живот се определя от приходите, който има в момента. Ако си обикновен работник и получаваш 400 лева на месец не е възможно да ходиш на море всяка година и да караш Мерцедес. Не е възможно е и да живееш в собствено жилище. Ще живееш на квартира, ще ходиш на работа с обществениат транспорт и т.н. Така с парите ,които изкарваш ще имаш възможност да живееш по най-добрият начин , колкото позволяват тези пари. Не гледай другите какви коли карат, не се сравнявай с тези които имат хубави къщи. Те не получават 400 лева заплата. И най-важното, не ги мрази че имат повече от тебе, те най-вероятно имат и повече какво да дадат на обществото за да получават повече. Изхвърли от главата си глупостта че богатите са престъпници и печелят нечестно. Запомни: равенство не съществува! Никой не ти е длъжен да ти дава че да си наравно с другите. Живей според възможностите си. 2.„Разбира се имаме известен дълг, но това не е голяма работа" - не вземай кредити! Не можеш с кредити да повишиш жизненият си стандарт. Кредитът представлява скъпи пари. Ако купиш една кола за 10 хиляди на кредит ще върнеш на банката 20 хиляди. Така ще си купил нещо което струва 10 хиляди за 20 хиляди. И докато изплащаш тази сума на банката постоянно ще си в недоимък заради вноските. Можеш да си купуваш неща само със свои собствени пари. Парите на банката не са твои. Дадени са ти за малко и трябва да ги върнеш с лихвата. Най-големият проблем на хората е че като вземат кредит го харчат като свои пари. Мислят си че вече са богати . Странно как се изненадват после че трябва да го връщат. И банките им криви. Никой не те е молил да ходиш в банката, сам си взел кредита и банката няма нищо общо с твоите проблеми. 3.„Лошо е да се говори за пари, така че не го правете“. Говорете за парите, четете за парите, учете се какво са барите, как се създават как се управляват, как се инвестират. Финансовата грамотност е най-важното в този живот защото всички боравим с пари. Това обаче не се учи в училище затова е нужно всеки сам да поеме отговорност за финансовото си ограмотяване. Да си финансово неграмотен е същото като да се качиш в автомобил и да тръгнеш да караш без да си имаш и бегла представа за пътните правила. Катастрофата е неизбежна. По тази причина и повечето хора претърпяват множество финансови катастрофи. Поздрави
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg