Три от основните грешки на инвеститорите

2679
Три от основните грешки на инвеститорите

Независимо дали търгуват с валута, акции, суровини или друг вид финансови инструменти, дали купуват и продават на щатските, европейските, азиатските или българския пазар, инвеститорите често правят едни и същи грешки.

Разбира се, грешките са неизбежна част от инвестирането на фондовите пазари, като важното е дали тези, които ги извършват, си вземат поука или продължават да ги повтарят.

Ето какво мислят експертите относно това кои са основните грешки, правени от инвеститорите:


1. Една от най-честите грешки на инвеститорите е, че са прекалено активни.

На фона на средното повишение на индекса S&P 500 с 9% годишно, представянето на средния инвеститор е едва 5%. Това е близо наполовина от това, което биха реализирали инвеститорите, ако просто си бяха купили индекса и не правят нищо друго.

Подобно действие, освен с по-висока доходност, носи на инвеститорите и по-малко усилия и повече свободно време.

Разликата до голяма степен се предопределя от тенденцията инвеститорите да са прекалено активни в търсене на изпреварваща пазара доходност. Това често ги кара а купуват акции, които са се представяли добре напоследък и да продават акции, които са се представяли по-слабо.

Резултатът е ситуация, при която инвеститорите „купуват скъпо и прадават евтино“, което е напълно противоположно с общото правило „купувай евтино и продавай скъпо“.

И докато много анализатори препоръчват стратегията „купи и дръж“, тя често е невъзможно за индивидуалните инвеститори поради непреодолимото им желание да са активни на пазарите. Може би по-добрата за последните стратегия е „купи и забрави“.

2. Не вземат предвид таксите и комисионите

Една от основните грешки на инвеститорите, особено на тези ,които се изкушават да търгуват по-често в усилията си да бият пазара, е да не вземат предвид въздействието на таксите и комисионите върху техния доход.

Знаете ли, че разходна норма от 1.5% на година се равнява на 40% от парите ви след 40 години? Следващия път, когато мислите за взаимен фонд, информирайте се какви са таксите и комисионите, които удържа.

Имайте предвид също така, че основна част от взаимните фондове (в световен мащаб) се представят по-зле от бенчмарка, с който се сравняват.

Друго, което трябва да знаете, че таксите и комисионите на родните фондове са доста по-високи от тези на световните, като често достигат над 3% от инвестираните средства.

3. Не си задават правилния въпрос, който е „Защо?“

В инвестирането хората трябва да са цинични. Задавайте си непрекъснато въпроса „Защо“. Защо финансовият ви съветник ви препоръчва тези акции? Защо по медиите се лансира една или друга теза? Защо мениджмънтът на компанията предприема определени действия?

Защо компанията, в която сте инвестирали, се опасява от действия, предприети от конкурентите? Защо се спира с обратното изкупуване на акции или изплащането на дивидент и т.н.

Една от основните и фатални грешки, които можете да направите във финансите, е да приемете, че някой би тръгнал срещу собствения си интерес.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg