Трите основни правила за инвестиране - дисциплина, дисциплина и пак дисциплина

2422
Трите основни правила за инвестиране - дисциплина, дисциплина и пак дисциплина

Когато става въпрос за инвестиране много хора ще започнат да Ви дават съвети. Струва ми се, почти всичко е изчерпано и изписано по този въпрос.

Идва обаче логичният въпрос - след като инвестирането на борсата е игра с "нулев резултат" (това важи за ефективните пазари) и не може да се направи по-голяма от пазарната доходност, както и на фона на това, че печалбата за едни много често е на гърба на други, как става така, че хора губят при наличието на толкова много правила за успешно инвестиране.

Отговорът е много прост, а именно: не спазват трите основни правила за успешно инвестиране - дисциплина, дисциплина и пак дисциплина.

Ако инвестирането не е просто на "хазартен принцип", ако отделяте достатъчно внимание върху него и си поставяте по-дългосрочни цели, то (след като, разбира се, веднъж-два пъти си загубите парите, за да достигнете до правилната рецепта) в крайна сметка ще достигнете до положителен резултат.

Отваряме и малка скоба, че инвеститорите на родния пазар са "разглезени" и да кажем 99.9% от хората, инвестирали до момента преди примерно една година с диверсифицирани портфейли (дори и начинаещи такива), са завършили с доста завидни резултати.

Но това, естествено, се предопределя от развитието и моментното състояние на родния пазар и, смея да твърдя, че с времето най-вероятно това ще се променя, а пазарът ни ще върви към ефективност.

Най-грубо казано, под "ефективност" може да се разбира доходност за инвеститорите, значително под тази през последните две години и доближаването й във все по-голяма степен до пазарната ефективност.

Но нека да се върнем към случая с ефективните пазари, накъдето, за нещастие, ми се струва, че върви и родният.

Да кажем, че с времето сте устояли на всички сътресения и вече имате печеливша рецепта за "правене на пари" или някой ви я е сервирал наготово. Достатъчно ли е това обаче да се справяте успешно и да завършвате не просто една година, а всяка (или поне повечето от тях) на положителна територия. Отговорът е не.

В морето от правила и информация на финансовите пазари можете да плувате, само ако спазвате едно правило - дисциплина.

Инвестирането може спокойно да бъде сравнено с диетата. Знаете, че трябва да спортувате и да ограничите храненето, но ефектът ще е положителен, само ако спазвате всички правила, които са пределно ясни. „Само една пастичка няма да навреди“ е психика, която не води до добри резултати.

Така е с инвестирането. Когато сте си поставили ясни правила за влизане или излизане от дадена позиция, трябва да ги спазвате. Инвестирането на емоционална основа или следването на инстинктите не води до добри резултати (за справка, огледайте се в резултатите на инвеститори около вас с подобна стратегия).

Като най-абсурдния пример може да се посочи склонността на инвеститорите да се обвързват емоционално с компаниите, в които инвестират. Когато закупят акции на дадена компании и те тръгнат в обратната посока, емоциите често ги водят към това да купуват още акции. Вместо да излезете от позицията, когато тя се понижи с някакъв предварително поставен процент за излизане, емоциите често ги кара да купуват още, за да "осреднят" цената си. Инвеститорите не обичат да приемат трудната истина, че могат и да са сгрешили, като са склонни да я отстояват дори и с цената на пълен фалит.

Специалистите съветват инвеститорите да закриват губещи позиции при понижението им с 8%. Ако трябва обаче да вкараме този процент в съответствие с условията на родната борса, ликвидността, спредът между офертите продава и купува, волатилността и др., аз бих го увеличил да кажем двойно, примерно при спад при дадена позиция от 15%.

Като второ правило е задължително да не се купува повече от дадена позиция при нивата, които сте си поставили за изход. Ако толкова сте уверен, че спадът е примерно корекция и имате свободни за инвестиране средства, може би е добре да се замислите за друга подходяща позиция, различна от губещите в портфейла ви.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg