Цената на това да си извън пазара

1994
Цената на това да си извън пазара

Никой не може да познае точно кога ще е дъното или върхът на пазара. И докато това да излезете от пазара може да ви се струва разумно решение, то определено трябва да имате и входна стратегия.

За съжаление инвеститорите, които „таймират пазара", често свършват по един и същ начин - а именно пропускат по-големи повишения, защото закъсняват с връщането си.

А връщането е изключително трудно от психологическа гледна точка, защото по принцип човек не е склонен да купи нещо на по-висока цена отколкото го е продал, дори и да осъзнае, че е сбъркал.


Пример: SOFIX е близо до дъното си от началото на миналата година и вие решавате, че ще има ново дъно и е по-добре да излезете от позициите си.

Това обаче, особено за една не особено развита борса като родната, е свързано с неприятното решение да загърбите няколко процента, поради раздалечеността на офертите и натискът надолу, който е изместил купувачите на едни по-ниски нива.

Още по-голяма става отстъпката, която трябва да направите, ако имате един по-голям портфейл, който е трудно да бъде ликвидиран за кратък период от време и особено при падащ пазар.

Тези проценти, които ще изгубите при излизането, най-вероятно ще ви накарат да чакате един по-продължителен и дълбок спад, за да сте склонен отново да влезете в пазара и в същите позиции, ако смятате, че това са най-добрите и изгодни предложения на пазара.

Може дори да се получи ситуация, при която дори и пазарът да продължи да пада, офертите продава, така и да не се върнат под нивата, на които сте продали.

В един хубав ден индексът направил или не ново дъно променя посоката си, макар и под формата на корекция. Позициите, които сте ликвидирали, ако са били добре подбрани, е напълно възможно да отбележат рязко и силно повишение.

Смятате, че критичната точка е премината и „опасността за пазара" е намаляла. И въпреки това, е почти невъзможно да натиснете бутона купи, на позициите, които сте приключили, защото цената им е над тази, на която сте продали.

И както се знае, една грешка често води до друга. Едно от най-неправилните решения, които може да вземе един инвеститор в подобна ситуация, е да започне да търси други позиции, които не са реагирали в такава степен на ръста с идеята да се възползва от закъсняващо догонване.

От една страна, така най-вероятно той ще купи акции на компания, която не е наблюдавал, следил и анализирал достатъчно, а от друга е възможно да заложим на „куц кон".

В крайна сметка, зад по-слабата реакция на дадена позиция може да има причини, които да ви убягват, или да не знаете, защото нямате достатъчни наблюдения върху съответната позиция.

Можем да кажем, че понякога вместо да се търси второто най-добро решение, е по-добре инвеститорът реално да прецени нещата, да признае своята грешка и да се върне в позициите си, макар и да е реализирал известна загуба от това, че ги е продал в стремежа си за „таймиране".

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg