Умеете ли да говорите убедително пред много хора?

1226
Умеете ли да говорите убедително пред много хора?

Има много хора, които са добри и дори незаменими професионалисти в сферата, в която работят, но стане ли дума за изнасяне на реч, всичко пропада.

Всички, дори и най-великите оратори, имат нужда от подготовка. Не забравяйте, че нервността е нещо, което можем да преодолеем, а можем ли да се справим с нещо, значи то не е сериозен проблем.

Важно е да сме сигурни, че сме се подготвили както трябва, защото ако притесненията ни не са свързани с нервност, а по-скоро с това, че речта не е достатъчно добра, то тогава имаме съвсем друг проблем. За да не се случва това, ви предлагаме следните девет съвета на Дарил Мобли, консултант и автор на няколко книги по въпроса.

1. Бъдете сигурни, че речта ви е по темата, че не е прекалено дълга и прекалено отвлечена.

2. Не казвайте “хм” или “ъъъъ”. Репетирайте - не е редно да забравяте до къде сте стигнали, а дори и да ви се случи, трябва винаги да можете да се сетите за нещо, което да вмъкнете.

3. Използвайте точни и силни думи. Съответно избягвайте изрази като “до някъде”, “най-вероятно”, “може би”, “сигурно бихме могли” - лидерите не говорят така.

4. Избягвайте и паразитните фрази като “нали разбирате”, “така”, “в този смисъл” и др.. Най-важното за това една реч да бъде силна е да дава ясно послание, а паразитните фрази не означават нищо.

5. Започнете със силно заглавие и въведение. Накрая на речта си отново повторете най-важното в тезата си.

В повечето случаи, ако сте добър в писането, ще бъдете добър и в говоренето. Възможността да пишете ясно и организирано е свързана с притежаването на ясна и организирана мисъл. Така че, ако работите над уменията си да се изразявате писмено, ще развиете мисълта си и съответно ще подобрите и ораторските си способности, твърди Мобли. Той дава следните съвети за писането на документи:

1. Постарайте се да изложите тезата си в началото, а по-нататък да следват аргументите в защита на тази теза.

2. Направете така, че тези, които четат документа, да знаят какво се иска от тях (или какъв е съветът към тях) още в началото, така че те да четат с ясното съзнание как да използват информацията.

3. Параграфите не бива да бъдат прекалено дълги. В някои компании има изискване параграфите на стандартен лист хартия да не надвишават осем реда. Причината е, че изследвания са установили, че голяма част от хората не дочитат до края параграфите, по-дълги от осем реда. Когато нямат време, хората просто “сканират” информацията, което означава, че в много дълги параграфи, те ще пропуснат половината от редовете.

4. Опитайте се документите да бъдат дълги една страница – ще се изненадате, но 90% от темите, могат да бъдат обяснени на една страница.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg