Уроци от загубеното десетилетие за инвеститорите

2439
Уроци от загубеното десетилетие за инвеститорите

През настоящия месец се навърши година от паниката през есента на 2008 г. - колапса на Lehman Brothers, придобиването на Merrill Lynch, както и държавната намеса на Wall Street.

В същото време статистиката показва, че въпреки че Dow Jones е с 50% над дъното си от март, е все още под нивата си от септември 1999 г. Това е годишнина на загубено десетилетие за инвеститорите, коментират от The Wall Street Journal. Какво научиха те от тези 10 години?

Уроци от загубите

Ето седем урока от това загубено десетилетие:

1. Не забравяйте дивидентите. По време на балона на 90-те години в САЩ инвеститорите решиха да правят печалбата си изцяло от ръста на акциите. По тази причина те купуваха книжа, които не плаща много или дори нищо.

Реалността показва, че дивидентите са спасителната жилетка за инвеститорите от тогава. Dow Jones е паднал със 7% от преди 10 години, но когато се включат дивидентите се покриват загубите за този период.

2. Следете инфлацията. Увеличенията на цените бяха минимални през последното десетилетие, но по време на този период доларът пада с 23%. Така че инвеститорите на щатските пазари на практика губят. Игнорирането на инфлацията е грешка на много. Това, което е от значение, е не само номиналната стойност, а доходността след инфлация.

3. Не надценявайте дългосрочната доходност на фондовите пазари. Всички сме чували широко тиражираните статистики, че Уолстрийт се качва с 8-10% всяка година. Също така че акциите бият инфлацията със 7% в дългосрочен план и т.н.

Такава ли е истината? Световно проучване направено от London Business School предполага, че дългосрочната доходност е само 5%, а не над 7 на сто. Това в по-дългосрочен период е огромна разлика. Само за десетилетие значи с една трета по-ниска доходност. Също значи и много по-голям риск.

4. Волатилността е важна. Бъдете честни - nамалихте ли си инвестициите в акции през март, когато беше дъното? Много хора го направиха. Индексите бяха загубили 50% от върховете си. Инвеститорите просто не можеха да си позволят риска да загубят други 50%. Те се чувстваха все едно играят руска рулетка.

5. Цената има значение. Най-големият проблем през 1999 г. бе, че просто през предходните 17 години пазарите вече са направили десетократен ръст - Dow Jones от 1000 през 1982 г. до 10000 през 1999 г. Акциите средно са били доста надценени. Не е изненада че след това са били лоша инвестиция.

6. Не бързайте. Твърде много инвеститори са бързали да се качат на борда преди 10 години, и са платили цената. Wall Street окуражаваше това - фонд мениджърите и брокерите използват доста подвеждащата фраза „нека вкараме парите ти в действие". И който го е направил тогава, е загубил.

7. Не забравяйте спасителните лодки. Най-големият проблем с Титаник не е бил, че капитанът е очаквал спокойно пътуване. Проблемът е бил, че мениджмънтът е очаквал спокойно пътуване, когато е поръчвал толкова малко спасителни лодки. Надявайте се за най-доброто, но планирайте за най-лошото. Това е и причината за включването не само на ценни книжа в портфейлите.

Къде сме сега? Какво може да очакваме в бъдеще?

Добрата новина е че пазарите не са вече така надценени както са били преди 10 години (или преди 2). Световните пазари, които удариха пик от 25 пъти печалбите през 2000 г., сега са на ниво от 16. Глобалната дивидентна доходност се е удвоила до 2.5%.

Лошата новина е, че акциите не са евтини. Скептичните мениджъри, рядко срещана, но ценна порода, твърдят че са поне 10 до 20% над справедливата си цена.

Това е аргумент за държането на приличен обем от акции, и много кеш.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ха ха ха хааааааа
# 0
13:09 | 25 September 2009
Uolstrijt !!! Потекоха ми сълзи от смях! Иначе има смисъл в това, само ако бяхте казали каква е алтернативата. НЕ ПОДЦЕНЯВАЙ ИНФЛАЦИЯТА!! Ако парите не са в акции, тогава къде? Влогове? Недвижими имоти? Злато? Въпроса не е само дали печелиш, въпроса е по-скоро колко губиш. Питайте съседа ми който имаше 5000 лева през 1989 година. Питайте приятеля ми, който си купи апартамент на зелено за 1100 евро на квадратен метър.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg