Уроците на кризата!

2213

Свършила или не, кризата промени тотално възприятията на инвеститорите, като при всички положения ще промени и голяма част от бъдещите им действия. Тези от инвеститорите, които отново ще се върнат към пазарите, със сигурност ще гледат на тях по различен начин. Какво научихме?

Урок 1

Внимавайте с ливъриджа. Изговориха се много приказки как финансовия ливъридж и базирания върху него модел за правене на бизнес, включително и от огромни финансови институции, са били бензин, разгорял огъня на финансовата криза.

По отношение на индивидуалните инвеститори може да се каже същото. Евтиният и достъпен капитал, както и стремежът към висока доходност от изминалите няколко години, подмамиха инвеститорите в капан, от който изходът бе тотални загуби н.

Изминалите две години показаха, че този модел няма как да функционира за прекалено продължителен период от време, а за съжаление деливъридж (липсата на капитал и свежи парични ресурси), бяха най-споменаваните следствия от кризата.

Урок 2

Следвайте правилото за 10-те процента по отношението на държане на определени акции и други активи.

Може би ако го приведем към българската действителност, където волатилността е голяма, а ликвидността относително малка на фона на развитите и останалите развиващи се пазари, правилото по-скоро ще звучи като на 20-те процента.

Не си мислете, че нещо, което е паднало с 20%, няма как да не пада повече, особено ако предните две години е поскъпвало с по 100%. Тезата ще държа до края или няма как да не скочи отново, също може да доведе до тотални загуби.

Урок 3

Българите сме пословични с привързаността си към недвижимата собственост. Ако не става въпрос за имот за живеене (а понякога дори и да става въпрос), то на имота трябва да се гледа като на инвестиция. Трябва добре да се прецени можете ли да си позволите такава и изгоден ли е моментът. Не купувайте повече имот, отколкото може да си позволите, защото рискувате да останете без него. Заложете по-песимистични варианти, свързани с доходи и варианти при евентуална безработица.

Урок 4

Животът на кредит става тежък в моменти на криза. Кредитите у нас бяха изключително лесно достъпни, а лихвите-ниски. При подобна положителна среда много хора си позволиха да живеят „твърде нашироко", отново без да си направят сметка за реалните си нужди и могат ли да си го позволят.

Урок 5

Няма незаменими хора. Ако се чувствате незаменим на вашата мениджърска позиция, помислете пак. Често средният управленски мениджмънт е мястото, откъдето започват съкращенията. По-високите заплати там са един от мотивите и да се свърши накрая в производствения отдел. В момент на криза всеки е заменим.

Урок 6

Заделяй пари за черни дни. Това най-вероятно ще е едно от най-големите промени в мисленото на хората, когато кризата отшуми. Тези пари ще са ви буфера в една евентуално по-тежка обстановка. Едно правило казва, че инвеститорът трябва да има средства, с които би преживял поне шест месеца при евентуална криза. Ако се загледаме пък колко продължи последната (която въпреки уверенията може би все още не е приключила напълно), то може би заделените средства трябва да могат да ви стигнат дори за година.

Урок 7

Заглушете шума. Следването на чужди съвети, дори и на „специалистите" може да ви донесе значителни загуби. Осланяйте се в по-голяма степен на собственото си мнение и фактите от заобикалящата ви среда.

Урок 8

Гледайте в перспектива. Винаги се опитвайте да гледате в един малко по-голям хоризонт в бъдещето. Краткосрочните стратегии и честата им промяна поради противоречивите данни, които ви заливат ежедневно могат само да ви навредят и объркат при вземане на инвестиционни решения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg