В какво инвестират супербогатите?

8451
В какво инвестират супербогатите?

Много инвеститори ще запомнят 2015 година с нейната волатилност и очаквания за първото повишение на лихвите. Поскъпващият долар и поевтиняващият петрол бяха други емблематични знаци, заедно с гръцката криза и опасенията за „трудно презимяване“ на китайската икономика.

Портфолио-мениджърите, управляващи средствата на най-богатите инвеститори по света, прогнозират, че 2017 година отново ще мине под знака на волатилността.

Ето в какво те и техните ултрабогати клиенти най-вероятно ще инвестират през следващата година:

Разликата в политиките на водещи централни банки по света

Различните политики на Фед и останалите банки по света е тема номер едно за най-богатите инвеститори. В резултат на товате трябва да търсят повече фокусирани рискове, смята Стивън Вийтинг, главен инвестиционен стратег на звеното за частно банкиране в Citi Private Bank.

„Нещата, които са започнали през 2015 година, не са завършени през 2015 година“, коментира още Вийтинг.

Citi Private Bank управлява средства на стойност над 300 милиарда долара на клиенти с инвестиции от повече от 25 милиона долара.

В условията на първото повишение на лихвите от страна на Фед през декември, от ЕЦБ понижиха нивото на лихвите по депозитите в еврозоната с 10 базисни пункта, до минус 0.3%.

По-благосклонни към щатските държавни ценни книжа

От Citi Private Bank са намалили инвестициите си в световни акции до 3.5% от портфейла си спрямо 5.5%. Това отразява гледната точка на институцията, че световният „бичи пазар“ е в своята късна фаза.

Банката става по-позитивно настроена към щатските държавни ценни книжа.

Хеджиране

Силната волатилност на пазара през 2015 година направи ултрабогатите инвеститори много по-отворени към нестандартни форми за хеджиране, според Саймън Смайлс от звеното за частно банкиране UBS Wealth Management.

Все по-често се инвестира в сложни деривати или индекса на волатилността VIX.

“Налице е нараснал интерес от нашите клиенти за подходящо хеджиране. Има много запитвания за нестандартни форми за хеджиране, към които инвеститорите не бяха особено склонни преди три или четири години“, коментира Смайлс пред CNBC.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg