В какво състояние са финансите ви?

4538
В какво състояние са финансите ви?

Личните финанси, в това число планиране на паричните потоци, бюджетиране и други аспекти от управлението на парите, са въпроси, на които много хора избягват да обръщат внимание.

Дори и да не сте на "ти" с числата, има няколко лесни начина да проверите в какво състояние са финансите ви. Това можете да направите бързо, като отговорите на следващите въпроси:

Ето и седем приложения, които могат да ви подпомогнат във вкарването в ред на личните ви финанси


1. Ще прелее ли чашата с още една капка?


Какво ще се случи, като се наложи да покриете някакъв неочакван голям разход?

Освен че най-вероятно имате постоянни разходи за плащане, също така често трябва да се справяте и с изненадващи и неочаквани.

Ако имате солидна финансова основа, може да си позволите непланиран ремонт по колата или на имота, както и друг по-значителен изненадващ разход.

Вижте още: Нещата които трябва да учим за парите в училище

От друга страна, ако един такъв непредвидено голям разход доведе до безпорядък във финансите ви, значи е време да се замислите какъв начин на живот водите и „дали се простирате според чергата си“.

2. Без колко заплати или аванси можете да се справите?

Какво ще стане, ако следващото работно възнаграждение не дойде? Ще ви изхвърли ли хазяинът? Или пък банката ще ви вземе ипотекирания имот? Колко време можете да си плащате сметките? Още колко време ще можете да пазарувате?

Ако не можете да преживеете поне няколко месеца при внезапна загуба на приходите си, изправени сте пред сериозен проблем. Това е и в основата на основния съвет, даван от всички финансови експерти и консултанти за създаване на фонд за спешни нужди.

Слагайки настрана от 3 до 6 месечни заплати в банката, ще разполагате със спокойствие и възможност да избирате, когато си търсите нова работа.

3. Как ви оценяват кредитните институции?

Можете ли да се квалифицирате за кредит и колко голям? Ще ви дадат ли още една кредитна карта? Ако отговорът е да, то според сравнително консервативните по отношение на риска банки сте в относително надеждно „финансово здраве“.

И макар да можете да разчитате на отпускането на кредит, не бива да злоупотребявате с тази възможност. В противен случай ще изпаднете в кредитна спирала, от която трудно се излиза.

4. Имате ли спестявания?

Ако имате достатъчно средства, заделени настрана, за да покриете непланирани разходи и да живеете половин година без заплата, то следващата стъпка е да определите каква сума можете да спестявате и инвестирате.

Остава ли нещо от месечното ви възнаграждение? Имате ли спестовна сметка? Инвестирали ли сте в акции, облигации, взаимни или пенсионни фондове? Ако отговорът е не, може би трябва да се замислите за бъдещето.

И тъй като не можете да разчитате на пенсионната система, за да подсигури нормалното си съществуване, когато се пенсионирате, то за него трябва да се погрижите сами.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg