В какво състояние са личните ви финанси?

1579
В какво състояние са личните ви финанси?

Личните финанси, в това число, планиране на паричните потоци, бюджетиране и други аспекти за управляването на парите, са въпроси, на които много хора избягват да обръщате внимание.

Дори и да не сте на "ти" с числата, нито excel да ви е сред любимите програми, има няколко лесни начина да проверите в какво състояние са финансите ви. В настоящата статия ще зададем четири въпроса, като от отговорите на които ще добиете представа за финансовото си състояние.

1. Ще прелее ли чашата с още една капка?

Какво ще се случи като получите голяма сметка за някакъв неочакван разход? Вие имате постоянни разходи да плащате и също трябва де се справяте с изненадващи такива. Ако имате солидна финансова основа, може да си позволите непланиран ремонт по колата.

От друга страна, ако един такъв непредвиден голям разход доведе до безпорядък във финансите ви е време да се замислите какъв начин на живот водите. Докато връзвате двата края днес, ако един изненадващ разход стои между вас и парична катастрофа, определено е нужно да направите промени преди тя да настъпи.

2. Без колко заплати или аванси можете да се справите?

Какво ще стане ако следващото работно възнаграждение не дойде? Ще ви изхвърли ли хазяинът? Или пък банката ще ви вземе ипотекирания апартамент? Колко време можете да си плащате сметките? Още колко време ще можете да пазарувате? Ако не можете да преживеете поне няколко месеца при внезапна загуба на приходите си, изправени сте пред сериозен проблем.

Определено създаването на фонд за спешни случаи е много важна част от смислен финансов живот. Слагайки настрана от 3 до 6 месечни заплати в банката, ви дава спокойствие и възможност за избор при търсене на нова работа.

3. Как ви оценяват кредитните институции?

Можете ли да се квалифицирате за кредит и колко голям? Ще ви дадат ли още една кредитна карта? Ако отговорът е да, поне ще имате малко време, преди да я закъсате напълно. Възможността за получаване на кредит е хубаво нещо, но проблемът идва от това, че някои хора го правят твърде често.

Ако имате много неизплатени кредити или не можете да получите нова кредитна карта, ще се наложи да ограничите разходите си или да печелите повече, за да изплатите дълговете си.

4. Имате ли спестявания?

Ако имате достатъчно средства, заделени на страна, за да покриете непланирани разходи и можете да си позволите да живеете половин година без заплата и все още имате възможност да получите някакъв кредит, следващата стъпка е каква сума можете да спестявате и инвестирате.

Остава ли нещо от месечното ви възнаграждение? Имате ли спестовна сметка? Инвестирали ли сте в акции, облигации, взаимни или пенсионни застраховки? Ако отговорът е не, може би трябва да се замислите за бъдещето.

Заключение

Ако се изправени пред финансов проблем първото нещо което трябва да направите е да ограничите разходите си. Дори и да не сте виждали скоро калкулатор, съставянето на бюджет може да ви помогне за тази задача.

Следващото важно условие е да държите задълженията си под контрол. Животаътна заем никога не е добра идея, но възможността за получаването на кредит е важно нещо при настъпването на по-тежки времена.

И веднъж като сте вкарали всичко останало в ред, време е да се спестявате. Започнете било със спестовна сметка, пенсионна застраховка, изграждането на касичка за спешни случаи, като отделяйте пари, винаги когато имате възможност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg