Валутният пазар реализира оборот от средно 1.9 трлн. долара на ден

773
Валутният пазар реализира оборот от средно 1.9 трлн. долара на ден

За разлика от ценните книжа, които се търгуват на регулирани пазари, валутните транзакции се извършват т. н. over-the-counter (OTC), между купувачи и продавачи по целия свят.

Поради факта че съвкупността от тези пазарни участници не е централизирана на едно физическо място, обменните курсове на валутите могат да варират между различните банки или брокери.

Пазарът е отворен 24 часа в денонощието от неделя до петък, като търговията стартира в Нова Зеландия, следвана от Австралия, Азия, Средния изток, Европа и Америка.

Основните играчи на този пазар са най-големите централни и инвестиционни банки, пенсионни и хедж фондове, големи корпорации, които осъществяват по-голяма част от оборота на валутния пазар.

Относно обема на транзакциите, които се осъществяват няма ежедневни данни, както при една борса, именно поради нецентрализираната търговия.

Най-често цитираният оборот за този пазар е 1.88 трлн. долара - данни, представени в доклад на Bank for International Settlements. Изследването е правено с помощта на 52 централни банки и монетарни институции.

Тази сума надхвърля 10 пъти оборота на световните фондови пазари, като за сравнение New York Stock Exchange, най-голямата борса в света, отчита около 100 млрд. долара на ден.

По вида на инструментите близо половината от оборота (944 млрд. долара) се формира от валутни SWAP-и, на спот пазара се дължат 621 млрд. долара, а на форуардите 208 млрд. долара.

Основна валута при търговията е щатският долар, който в 88.7% от случаите е страна по транзакциите. Следват еврото с 37.2%, японската йена - 20% и британският паунд със 17 на сто. Евро/долар е най-търгуваната валутна двойка с 28% от общия оборот, долар/йена държи 17%, а долар/паунд - 14 на сто.

По географско положение, най-голям търговски център остава Великобритания, където се осъществява 31% от оборота, следвана от САЩ с 19%, Япония - 8%, Сингапур и Германия по 5 на сто.

Обединяването на големи банки довежда до концентрацията на оборота в няколко големи институции. В САЩ 11 банки отговарят за 75% от транзакциите там, във Великобритания са 16, Япония също 11, докато в Германия са само 4 на брой.

Валутната търговия стана достъпна и до обикновените инвеститори през последните години с развитието на интернет. Все повече онлайн брокери предлагат услуги на желаещите да спекулират на този пазар.

Четете още: Какво е форекс?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg