Важните финансови моменти в живота

2296
Важните финансови моменти в живота

В живота на човек има няколко важни момента, в които взетите решения могат да бъдат от определящо значение за съдбата му, или поне за следващите няколко години, казва финансовата журналистка Мириам Калдуел. Що се отнася до финансите, тези моменти са:

1. Сватбата.
Това е важен момент в живота от всяка гледна точка, но да погледнем от финансовата страна. Семейният бюджет е една от най-големите трудности, с които съпрузите трябва да се справят и една от най-честите причини за караници и дори разводи.

Затова е много важно да обсъдите тази тема още преди сключването на самия брак. След това знайте, че отворената комуникация е много важна. За да може в семейния бюджет да няма трудности, трябва да говорите открито по финансовите въпроси с половинката си и да нямате тайни един от друг.

2. Купуването на апартамент/къща.
Друг вълнуващ момент във вашия живот ще бъде покупката на първия ви дом. За да предприемете тази стъпка, трябва да сте сигурни, че сте готови и че разбирате условията на ипотеката си. Имайте предвид и това, че най-вероятно ще имате нужда и от пари за някои ремонти и подобрения, за такси за застраховки и др. Това значи, че преди да се впуснете в нещо толкова сериозно, ви е необходимо не само да имате някакви заделени пари, но и план за това за какво точно ще ви стигнат.

3. Намирането на нова работа.
След няколко години стаж, всеки започва да си мисли за това, че е време да се изкачи по-нагоре по стълбичката на успеха. Можете да потърсите начини да получите повишение и повече пари на заеманата от вас работа или да се огледате за по-добри възможности другаде. Бъдете сигурни, че вземате решението в подходящия момент. Не подценявайте и възможностите за курсове и повишаване на квалификацията – един ден тези усилия ще ви се отплатят.

4. Купуване на нова кола.
Най-добрият вариант е да можете да платите наведнъж цялата кола, за да не се заробвате с изплащането на скъпо возило за години напред. Не забравяйте и всички онези допълнителни разходи, които съпровождат поддръжката на един автомобил.

5. Изплащане на заем.
Колкото и да внимавате с парите си, рано или късно ще ви се наложи да вземете някакъв заем, за да финансирате някоя по-голяма покупка. При първа удобна възможност обаче трябва да започнете да спестявате пари, за да го изплатите.
Първата стъпка към доброто финасово състояние е елиминирането на всички дългове. Едва след това може да започнете да “работите за себе си”.

6. Инвестиране.
Друго нещо, което всеки трябва да направи в един етап от живота си е да започне да инвестира парите си. Най-малкото, трябва да подсигурите старините си.
Когато сте млад не се замисляте за това, че един ден ще ви връхлетят внезапно въпроси от рода на как да платите таксата за колеж на децата. Колкото по-рано сте започнали да инвестирате парите си, толкова по-леко ще ви бъде по-нататък в живота.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg