Възможно ли е да се повтори сривът на борсата от 1929 г.?

1986
Възможно ли е да се повтори сривът на борсата от 1929 г.?

Сривът на фондовата борса от 1929 г. e най-страшният в историята. Това се дължи до голяма степен и на факта, че след него икономиката на САЩ поема стремително надолу и се стига до периода на „Голямата депресия“, припомня Investopedia.com.

Какво по-точно се случи тогава?

20-те години

20-те години на миналия век са период на силен растеж за САЩ – стойностите на индекса Dow Jones се удвояват, акциите вървят стремително нагоре и бъдещето изглежда повече от розово. Филмите, както и радио и телевизионните предавания, бълват хвалебствия за мощта на САЩ. Хенри Форд предлага рекордно високо заплащане за малко часове работа. Това е периодът, в който силата на САЩ се усеща най-много. След Втората световна война страната има търговски връзки в цял свят, а почти всяка голяма европейска държава й е длъжник.

И така, акциите се покачват с всеки изминал ден, което прави много хора богаташи за кратко време. Така митът за лесните пари на фондовата борса примамват все повече и повече хора към борсата.

В същото време Федералният резерв няма търпение да се отърси от макар и слабата рецесия след войната и намалява лихвите. В условията на лесни заеми, брокери, начинаещи инвеститори и дори банки купуват на маржин в стремеж за по-големи печалби. Цените на акциите скачат, несъобразно с фундаментите на компаниите. През 1928 г. започват да се появяват първите признаци на това, че нещата са отишли твърде далеч.

Началото

На 12 юли 1928 г. на борсата в Ню Йорк се изтъргуват 5 милиона акции, като цените през деня падат. Това сътресения се оказва кратко и още на следващия ден бичият пазар продължава. Инвеститорите обаче имат едно наум, след като са видели колко бързо нещата могат да се променят.

ФЕД веднага предприема мерки, като увеличава лихвите и обявява забрана за маржин търговия през февруари 1929 г. При обикновени обстоятелства тези мерки биха били достатъчни, за да охладят пазара, но в САЩ инвеститорите вече са изтеглили прекалено много заеми и са заложили прекалено много надежди на борсата и тяхното отчаяние продължава да поддържа цените високи.

През лятото много банки завишават преференциалните лихви за заеми за брокерите, много от които вече са натрупали значителни дългове. Това слага край на бичия пазар. Dow Jones пада няколко седмици поред, след което за кратко се покачва и удря 381.17 последното му повишение преди срива.

Черните дни

24 и 25 октомври 1929 г. остават в историята като „черния четвъртък“ и „черния петък“. На борсата в Ню Йорк инвеститори в паника изтъргуват 13 милиона акции. Намесата на по-заможни инвеститори, които решават да изкупят големи количества поевтиняващи книжа, предотвратява по-големи загуби, но сривът се подновява на така наречения „черен понеделник“. Dow Jones пада с 13%, а ситуацията се влошава още на следващия ден - „черния вторник“, когато се изтъргуват 16 милиона акции, а паническите разпродажби продължават през целия ден. Пазарът губи 14 млрд. долара.

Последствията

Кризата е тежка, но последствията от нея са още по-лоши.

Ако участниците на пазара бяха инвестирали на борсата само толкова, колкото можеха да си позволят да загубят, кризата нямаше да бъде толкова жестока, казват анализаторите. При положение, че всички, дори банките, търгуват на марджин, това е означавало милиони долари „лоши заеми“ за Уолстрийт.

Малко по-късно банковата система изпада в шок, който е толкова сериозен, че води до рецесия на икономиката на страната, а междувременно борсата продължава да пада.

В най-лошия ден на кризата загубата за Dow Jones е 13%, но през следващите няколко години индексът пада с 89% спрямо най-високото си ниво преди кризата.

По принцип думата “срив на борсата” се използва, когато имаме силно и бързо понижение. Терминът „Големият срив от 1929 г.“ обаче се отнася за един цял период от три години. През 1981 г. борсата изживява срив, в който загубата е почти двойна на тази от „черния вторник“, но „Големият срив от 1929 г.“ си остава най-тежкият в историята заради това, че води до три години депресия за икономиката.

Да се надяваме, че това е първият и последният срив, който историята ще описва с прилагателното „голям“, казват в заключение от Investopedia.com.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg