Видове поръчки през XETRA

2932
Видове поръчки през XETRA

На 30 октомври представители от Българска фондова борса и Deutsche Boerse подписаха Рамково споразумение за внедряване на електронната система за търговия XETRA. Споразумението предвижда Deutsche Boerse да организира търговията и да поеме технологичния контрол върху осъществяването й. Споразумението ще е за срок от 5 години.

Запланувано е търговията през XETRA да започне и на БФБ в средата на 2008 г. Несъмнен интерес представляват възможностите и отговорностите, които ще предложи на българските инвеститори германската система за търговия.

Основни видове поръчки

Три са видовете поръчки, които се допускат за определяне на цените при редовни сесии и аукциони. Това са стандартните Пазарни (изпълнението на поръчката зависи от цена/време), Лимитирани поръчки (поръчка за определен брой ценни книжа на фиксирана цена) и новите Пазарни към лимитирани поръчки.

Какво представляват Пазарните към лимитирани поръчки? Това са нелимитирани поръчки, които се изпълняват по цената, постигната по време на аукцион или по време на редовна сесия по най-добрата насрещна лимитирана поръчка, при липса на насрещна пазарна поръчка.

Това най-общо ще рече, че по една позиция инвеститорът ще има двоен шанс да купи или продаде желано количество ценни книжа, като въведе два различни типа поръчки.

Изпълнение на поръчки, ограничения на валидност и ограничения за търгуване

По изпълнение на офертите поръчките могат да се класират в две категории. Първата е от типа “веднага или никога” (immediate or cancel, IOC) и се изпълнява незабавно и в пълен обем, или във възможно най-пълен обем. Неизпълнената част от поръчката се изтрива автоматично, без да се въвежда в системата.

Например ако от въведена поръчка за покупка на 1 000 акции на Химимпорт за 15 лв. се удовлетвори частично с покупката на 650 акции, в зависимост от предлагането, офертата за останалите 350 книжа се анулира автоматично.

Вторият тип е “всичко или нищо” (fill or kill, FOK). Тази поръчка се изпълнява незабавно и в пълен обем, или изобщо не се изпълнява. В случай че цената за "купува" не съвпадне с насрещно количество за продажба, поръчката се изтрива, без да се въвежда в системата.

Според ограниченията на валидността категориите са три

Поръчката тип “валидна за деня” логично важи единствено за сесията, през която е подадена. При неудовлетворяване тя се анулира.

Поръчката “валидна до определена дата” има предварително зададен времеви интервал за изпълнение (с максимална продължителност 90 дни или Т+89). При неизпълнение офертата се анулира автоматично. Подобен род поръчки предполагат по-добра възможност за включване в началото на възходящ тренд или бягство от негативен, но и крият съответните рискове при неуспех.

Поръчката “валидна до отмяна” за покупка или продажба на ценни книжа се отменя единствено от заявителя или се изтрива автоматично при неизпълнение при достигане на оптималния срок за валидност на поръчките в XETRA – 90 дена.

Според ограниченията за търгуване типовете поръчки са основно четири, които могат да се подават за всички аукциони или само за един. Видовете аукциони ще бъдат представени в отделен материал.

Поръчката “само на откриващ аукцион” е валидна, според названието си за всички откриващи аукциони. Съществува и обратната възможност за поръчка “само на закриващ аукцион”, както и възможност за обща поръчка “само на аукциони”.

“Поръчката за поемане на излишък” се въвежда във фазата на балансиране на поръчките в системата. Този тип дава възможност на участниците да изпълнят непласираното количество на заявките ( лимитирани или пазарни) след като е ясна цената, постигната при аукциона.

В този случай се подават единствено поръчки от вида “веднага или никога” и “всичко или нищо”. Поръчките за поемане на излишък се поддържат само за инструменти, при които се предвижда фаза за балансиране на поръчката.

Стоп поръчки

В новата система за търговия ще има възможности за въвеждане на “стоп поръчки” - нещо, което ще е ново на БФБ. В случай че цената на акцията падне под офертата ни за продава или подмине тази за купува, стоп поръчката се въвежда автоматично като пазарна. Съществува и разновидност “лимитирана стоп поръча”.

Поръчка тип “айсберг”

Този тип дава възможност за въвеждане в системата на големи поръчки, без да се разкрива пред пазара пълният им обем. Какво се има предвид в случая?

Поръчката тип “айсберг” се характеризира със задължителен лимит, общ обем и върхов обем (видимата част на поръчката). Върховият обем се въвежда в системата в момента на въвеждане на поръчката тип “айсберг” и се изпълнява според приоритетите цена/време.

В случай че върхът се удовлетвори изцяло по време на редовна сесия, от общия обем се пуска поръчка за нов върхов обем при актуален момент на въвеждане.

Борсата може временно да прекратява търговията с книжата на компании при настъпване на извънредни събития, които влияят на цените, като се изтрият наличните към момента поръчки. Те се изтриват и в първия ден след провеждане на ОСА, на което се гласуват ценово чувствителни решения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg