Вместо бикове и мечки - вълци и козли на пазара

2839
Вместо бикове и мечки - вълци и козли на пазара

Ситуацията на фондовите борси е такава, че вече не достигат термини за нея. На фона на неопределеността в щатската икономика и неяснотата за бъдещите действия на Федералната резервна система (ФЕД), към традиционните персонажи- биковете и мечките, се добавиха още два- вълци и козли, пише Wall Street Journal.

Родео на козлите

Във ФЕД в момента няма единство по въпроса за необходимостта и своевременността на едни или други мерки в подкрепа на икономиката. Но отчитайки, че през август той заяви намерение да реинвестира постъпленията от погасените ипотечни облигации в портфейла си, в американски дългови книжа, инвеститорите решиха, че Централната банка предпочита да действа, вместо да чака.

Резултатът е финансово родео на козлите, както го нарече Дейвид Колдуей от MarketWatch:„Светът се хвърли на пазара на акции в търсене на сигурност, което доведе до потъване на всички други видове активи", обясни той. Т. е. възниква ситуация на безизходица.

Опитите на инвеститорите да се справят с нея доведе и до втория термин

Вълчи пазар

За да създаде новия термин Майкъл Първес от BGC Financial мислил цяла нощ.

„Вълкът е по-малък от бика и мечката, но е бърз и решителен", обяснява той. „Вълчият пазар" се характеризира от тесен диапазон и висока волатилност. Фундаменталните ориентири не работят и трейдърите се ориентират към краткосрочните перспективи и техническия анализ.

Майкъл Първес смята, че вълчият пазар се е установил трайно, най-малкото до появата на катализатор, който да направи пазарите по-устойчиви. А според него това няма да стане през 2011 г.

Разбира се, дали новите персонажи на пазара ще се закрепят трайно или тихо ще изчезнат ще покаже бъдещето.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets after the world crisis
# 0
10:08 | 29 August 2010
Великолепна информация на Профит.бг за фондовите пазари и за предложените нови термини. След периоди на финансови кризи, като този от 2007 до първата четвърт на 2009 г., когато борсовите индекси се понижиха значително, анализите за състоянието на капиталовите пазари нямат голямо значение. В този аспект, повечето финансови анализатори и експерти започнаха да се ориентират според краткосрочните тенденции. Финансовото родео на козлите е начин да се ограничат инфлационните процеси. Поради това и основните лихвени проценти на големите световни банки са около 1 %, а инвеститорите предпочитат сигурността на собствеността и на ценните книжа от вида на акциите, които са титул за собственост. Дълговите ценни книжа са по-малко рискови, но в страните от еврозоната желаещите да подпомогнат финансовата система на Гърция са малко. Вълчият пазар също е изключително удачен термин за охарактеризиране на сегашната ситуация на фондовите пазари. Вълците символизират инстинктивните желания за приближаването на фондовите пазари до валутните такива. Тесните диапазони между цените за продажбата и покупката на акциите и голямата волатилност са характерни за развитите капиталови пазари. Поздрави за екипа на Профит.бг. Фондовите пазари не спят, за разлика от хората, занимаващи се с инвестиране в акции, и тези с чиста съвест.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg