Внимавайте с депозитите в щатски долари!

10532
Внимавайте с депозитите в щатски долари!

Щатският долар е поскъпнал с 13.35% спрямо българския лев за 2014 г., сочат изчисления на Profit.bg. В края на периода 1 долар се е разменял за 1.60841 лв. спрямо 1.41902 лв. в края на 2013 г.

Докъде ще поевтинее левът спрямо долара е равносилно на въпроса докъде ще поевтинее еврото спрямо долара, а отговорът струва не милиони, а милиарди.

Едва ли има някой, който би се нагърбил да даде конкретен отговор. Затова ще се обърнем към консенсусните очаквания на пазарните специалисти.


Общо взето, почти всички валутни анализатори смятат, че еврото ще продължи да поевтинява през тази година (което трябва да е първият предупредителен сигнал). Обикновено, когато всички очакват нещо да се случи, това е първият признак, предшестващ случването на противоположното (теорията за масовите очаквания). 

Прочетете и очакванията на Павел Николов от Евро Финанс за основната валутна двойка

Очакванията за допълнителни стимули от страна на ЕЦБ (до края на този месец) в условията на предстоящо повишение на лихвите от страна на Фед (евентуално към средата на годината) са факторите, които оказват низходящ натиск върху еврото (респективно лева).

Доларът достигна през изминалата седмица нов деветгодишен максимум спрямо лева при нива от 1.6640 лева, което е съществено повишение спрямо дъното му от май миналата година при 1.3975 (19%).

Депозантите, които решат да се насочат към депозити в долари, трябва да имат няколко неща наум:

На първо място, в условията на ниски лихви по този род депозити (около 2.5% годишно), те се превръщат във валутни спекулации (предвид на темповете на изменение на долара от 10-15% годишно). А лихвите по щатските влогове са дори още по-ниски - в нивата около 1-1.5% годишно за повечето банки.

И докато по-нататъшно поскъпване на долара спрямо лева ще е в тяхна полза, евентуално поевтиняване на щатската валута ще слага негативен знак към тяхната доходност. Въпросът е готови ли сте за това и осъзнавате ли на какво ще се подложите.

Практиката сочи, че мотив за това да си държат парите на депозит, дори и в условията на понижаващи се лихви, е сигурността, а не толкова доходността. В тази насока, депозантите в щатски долари могат да се захванат с нещо, което не е точно по вкуса им.

На второ място, идва моментът с продължителността на периода. Колкото по-дългосрочен е един депозит (в долари), толкова по-голяма става несигурността, свързана с валутния курс.

На специалистите им е трудно да прогнозират къде ще е курсът след месец, а какво остава да да прогнозират къде ще е след година? Казано по друг начин, колкото по-дълъг е срокът, толкова по-несигурни стават прогнозите на специалистите.

Годишните прогнози на анализаторите за еврото спрямо долара варират в широки граници, като в момента консенсусът е за поевтиняване на еврото до 1.15 до края на 2016 година. Ако прогнозата се сбъдне, то това би било повишение на еврото (левът) с 2.2%. Явно дори и специалистите не очакват по-нататъшно силно понижение при единната валута в средносрочен план.

Пътят към тази стойност, макар и близо, няма да е еднопосочен, като най-вероятно ще видим както понижения, така и повишения. Не е сигурно обаче дали на депозантите ще им издържат нервите, ако например еврото (левът), поскъпне в даден момент с примерно 5% спрямо долара и направи доходността на едногодишно чакане отрицателна.

Една от най-лошите грешки на новите инвеститори (тъй като ще се превърнете в инвеститори в щатски долари, при избиране на депозит в долари) е да прехвърлят миналото представяне на един актив в бъдеще. Това води често и до сериозни загуби.

Трябва да сте наясно, че поскъпването на долара през изминалата година не означава задължително, че доларът ще поскъпва и през тази година (дори и някой да се опитва да ви втълпи това).

Ако напълно осъзнавате риска обаче, и сте склонни да го приемете, и ако смятате, че доларът ще продължи да поскъпва спрямо лева, то няма нищо лошо в това да депозирате в щатски долари. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на валута.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg