Вземете си отпуската от 2010 г.

1293
Вземете си отпуската от 2010 г.

До края на годината всички работещи, които имат отложена отпуска от 2010 г., трябва да я използват. В противен случай ще я изгубят. От тази година започва погасяването по давност на полагащата се ваканция.

Оказа се, че няма конкретна методика, по която да се взимат отпуските. Според едни юристи, независимо, че има двегодишен давностен период, отпускът може да се отлага само един-единствен път за следваща календарна година и то при уважителни или по производствени причини.

Това означава, че отложените дни задължително трябва да се използват през следващата календарна година. Ако това не се случи, работодателят не е длъжен да пусне служителя си във ваканция. И остава единственият вариант – тя да бъде изплатена, но само, ако този работник напусне.

Юристите на Министерството на труда и социалната политика обаче обясниха, че двегодишният давностен срок означава, че можем да отложим за следващата година до десет дни от 2011 и още толкова от 2012 г. Тоест сумарно 20 дни, пресмятат от ТВ7.

Кои са уважителните причини, по които може да отложим отпуската си? Според Валентина Шишман, юрист в Главна инспекция по труда, това се прави по важни производствени причини. При такива работодателят може да отложи за следваща календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер на не повече от десет работни дни.

Вторият случай – при уважителни причини и писмено искане от работника или служителя и със съгласието на работодателя може да се отложи платения годишен отпуск за следващата календарна година в размер на не повече от десет работни дни.

В случай, че са налице и двете хипотези, за следващата година общо може да бъде отложено ползването на платения годишен отпуск в размер на не повече от десет работни дни.

Графикът с отпуските не е формален. И ако в него сме посочили определено време, в което ще бъдем във ваканция, редно е да го спазваме, защото работодателят може да пусне вместо нас молбата за това.

Неизползваният годишен отпуск до 31 декември 2009 г. не може да се погасява по давност, тоест може да се ползва и през следващите години. Ако не сте използвали отложените дни от 2010 г. обаче, догодина нямате право на тях.

Графикът за отпуските за 2013 г. трябва да се изготви и одобри през декември и в него може да включите отложените дни от 2011 и 2012 г. - тоест имаме само два месеца да решим кога ще почиваме догодина.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg