За борсата и общественото здравословно равновесие

1339
За борсата и общественото здравословно равновесие

Кое е най-елементарното обяснение за повишилия се през миналата година и вероятно повишаващ се и занапред интерес към Българска фондова борса?

На първо място се сещам за високата доходност (със задна дата) на инвестицията в ценни книжа на компаниите от публичния сектор (в пъти над инфлацията и лихвите по депозитите в банка), повечето примери за успешно проведени първични публични предлагания от провалилите се такива и агресивната рекламна кампания на колективни инвестиционни схеми, съпроводени от гръмки медийни заглавия. Благодарение на подобно развитие на обстоятелствата борсата излезе от сянката на неизвестното, за да се превърне в “модата Българска фондова борса”.

А сега нека си представим следния сценарий: семейство от т. нар. средна класа се радва на благополучие, успявайки да задели някой друг лев от месечното си трудово възнаграждение. Естествена човешка потребност е нуждата от сигурност, стремеж към по-добър живот и увеличаване на жизнения стандарт. Всичко това е обвързано с бъдещето и бъдещите планове.

Така и това семейство си има своите планове. Те включват подсигуряване живота на собствените им деца, придобиване на нови вещи, възможност за почивки в известни курорти, редовни пътувания зад граница и не на последно място собствен имот. Вариантите за постигането им не са толкова много – повишаване на работното място и работната заплата на член от семейството (несигурно и изисква време), спестявания в банкови депозити (сигурно, но изисква време), теглене на кредит (утежнява семейния бюджет), а защо не и инвестиция в ценни книжа на Българска фондова борса (на пръв поглед бързо и лесно).

“Лесните” странични доходи от неположен труд са хубаво нещо. Особено, когато развоят на събитията около капиталовия ни пазар е така благоприятен и стана все по-привлекателен за всеки един от нас.

Така и нашето семейство, най-накрая, предприема стъпката да пренасочи спестяванията си към фондовата борса, преценявайки отделните варианти. Обяснението е просто – желанието и надеждата за увеличаване на семейното богатство от една страна, и от друга, опасението да не закъснеят да се включат в играта, когато тя е най-привлекателна, а това означава едно – по-малка доходност, предвид големите очаквания.

Оттук нататък произтичат два основни развоя на събитията. Единият е с щастлив край, като при него семейството успява да извлече, да го наречем, максимума от пазара, постигайки го по ред причини. Важно е да се спомене, че семейството не прехвърля всички свои спестявания на борсата, нито са теглени допълнителни средства за инвестиране.

В този случай членовете на семейството следват своя стратегия и придобиват усет кога да се откажат, каква част от вложените средства да изтеглят и каква да оставят на пазара. Не на последно място, те не забравят за какво са решили да вложат спестяванията си в ценни книжа, като не залагат на карта своето бъдеще. Така борсата се превръща в един от вариантите за увеличаване на семейните доходи с по-дългосрочен хоризонт. Нека определим подобно поведение по-скоро като рационално. Но не този случай е обект на коментара, донасящ удовлетворение на семейството.

Хората са различни и някои се увличат от първоначално реализираната доходност (ако има такава, а не последва моментално стопяване на инвестираните спестявания поради неподходящо излизане на пазара) и “лесните” пари. Оттук произтича и вторият сценарий.

Както се казва “Апетитът идва с яденето”, което ще рече, че желанието за по-голяма печалба нараства прогресивно с реализираната до даден момент доходност. Тогава семейният балон се надува от прекомерно нарасналото его и желание за повече, като всички спестявания вече са прехвърлени на капиталовия пазар.

Сигналите не се разчитат, а постепенно натрупаният аванс се стопява, за разлика от надеждата и очакването, че това е временно явление. Вероятността от загуба, ако не на всичко, то поне на по-голяма част от инвестираните средства, се самоизключва като възможност, докато тя не се случи.

Разочарованието и загубата в случая може да изиграят много лоша шега на нашето семейство, което, ако не преглътне случилото се, едва ли го очакват щастливи години на съвместен живот. Най-лошото в случая е, че печеливши от ситуацията едва ли има. От една страна, нараства напрежение сред обществото, в чиято основа стои капиталовият пазар.

За съжаление, можем да дадем не един пример как в България настроенията лесно се прехвърлят от едната крайност към другата, а както вече стана ясно, борсата излезе от сянката на неизвестността, за да си проправи път към центъра на общественото внимание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg