За да оцелеем на пазара, трябва да се научим да приемаме загубите

1236
За да оцелеем на пазара, трябва да се научим да приемаме загубите

За да печелите пари на финансовите пазари не е нужно вашите прогнози да са верни всеки път – дори при под 50% успеваемост, можете да реализирате висока доходност. Това можете да постигнете с добро управление на риска, както и изключителна дисциплина за спазване на веднъж създадените от вас правила.

Винаги ограничавайте загубите, до какъв размер, зависи от начина ви на търговия, като не трябва да забравяте, че те са част от играта. Приемането на загубите, преди да станат твърде големи, е изключетелно важно за оцеляването на всеки един инвеститор.

Колкото и трудно да е, важно е да можете да затворите позиция на „минус”, когата е достигнала нивото, при което трябва да приемете, че сте на грешната страна на пазара.

Печалбата, която е необходима за да се възтанови дадена загуба, експоненциално нараства. При спад от 10% е нужен 11,1% ръст, за да бъде възтановен първоначалния баланс. При 20% - са необходими 25% повишение, а при 50% е нужно удвояване, за да достигнете до „нулата”.

Пазар с неясна посока би изпънал до крайност нервите на инвеститорите, но е и тест за тяхната дисциплина и търпение. При наличието на ясни правила и смислена система, базирана на технически и/или фундаментален анализ, шансовете на всеки трейдър за успех се увеличават.

Да продадете на загуба не е лесно, като инвеститорите в случая са подложени на двоен удар. Първо финансовата загуба – никой не обича да вижда как трудно спечелените му пари се изпаряват.

И второ, идва емоционалният удар – хората просто не обичат да губят. Трудно е да приемеш загуба, като мнозина биха оставили позиция на „червено” да занули портфейла им. Не трябва да забравяме, че никой не може да надвие пазара. Преглътнете гордостта си, ликвидирайте позицията и продъжете нататък.

Опитен инвеститор бе споделил, че за да станеш успешен трейдър трябва да имаш къса памет – да забравиш какво е било вчера и с ясен ум да продължиш да търгуваш на следващия ден.

В заключение нека кажем, че не емоциите трябва да ни водят, а правилата, които всеки инвеститор трябва да си е създал, ако възнамерява да оцелее в дългосрочен план на пазара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg